Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vandalizmus v Dolnom Kubíne: Keď primátor zistil, kto ničí kvetinovú výzdobu, neveril vlastným očiam! VIDEO ako dôkaz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DOLNÝ KUBÍN - Primátor mesta Dolný kubín Ján Prílepok sa dlhodobo snaží mesto skrášľovať. Už v roku 2019 chcel obohatiť mestskú flóru a začal s výsadbou kvetinovej výzdoby v centre mesta. Celkovo malo mesto skrášľovať asi 3-tisíc muškátov a ďalšie druhy kvetov. Práve spomínané muškáty sa stali obeťami vandalov.

Muškáty zdobili aj okolie Základnej školy Janka Matúšku, ktorá sa nachádza v lokalite Kohútov sad. Nedávno však došlo k incidentu a bohatá kvetinová výzdoba bola zo dňa na deň zničená. Incident sa odohral 2. 8. 2023 v nočných hodinách. "Celkovo bolo poškodených 10 kvetináčov,  z toho 6 úplne. V každom sú približne 4 priesady. Škody boli vyčíslené zhruba na 150 eur," informoval Martin Buzna z kancelárie primátora mesta. 

Na sociálnej sieti sa rozbehla vášnivá diskusia, kde obyvatelia Dolného Kubína obviňovali z vandalizmu miestnu mládež, ktorá má aktuálne letné prázdniny. Primátor mesta Ján Prílepok sa rozhodol zakročiť a veci uviesť na pravú mieru. "Aj keď sa naozaj niektorí mladí nesprávajú veľmi ohľaduplne k svojmu okoliu, nehádžme prosím všetkých do jedného vreca. Väčšina z nich určite neničí naše mesto ale naopak sú medzi nimi mnohí dobrovoľníci, ktorí pravidelne upratujú, reprezentujú a zveľaďujú Mesto Dolný Kubín." Na svojom Facebooku uverejnil video, ktoré zachytáva pravých páchateľov, ktorými sú v skutočnosti kuny. 

Pod videom sa začali kopiť komentáre, niektorých dokonca štvornohé zvieratká pobavili. "Pred základnou školou...ste im mali vysvetliť, že ešte sú prázdniny..a škola zavretá," zobrala celú situáciu s humorom jedna z komentujúcich. "Tak tu bude prevýchova sakramentsky ťažká," narážala ďalšia z komentujúcich na fakt, že mládež by sa ešte prevychovať dala, ale s kunami to nebude možné. 

Mesto sa chce do budúcna proti podobným incidentom brániť a rozhodlo sa prijať potrebné opatrenia. "Bola osadená živolovná pasca a následne budú po odchyte Mestskou políciou prevezené do voľnej prírody," informoval Martin Buzna.

Kuny môžu napáchať veľa neplechy

Kuna je jedným z najbežnejších cicavcov, s ktorými sa môžete stretnúť u vás doma. Jej prítomnosť v dome nie je až také ťažké odhaliť, väčšinou sa uvelebia na povale. Ak budete počuť z povaly buchot a podivné zvuky, je veľmi pravdepodobné, že máte doma nových nájomníkov. Ak im nestačia príbytky, uvelebia sa pokojne aj v aute, kde nemajú problém s poškodením kabeláže pod kapotou. 

Viac o téme: MuškátyKunaDolný KubínJán Prílepok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu