Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Meteorológovia zaznamenali výkyv v niektorých hodnotách meranej teploty vzduchu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na konci júla bol na Slovensku zaznamenaný výrazný výkyv v hodnotách niektorých charakteristík teploty vzduchu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

Tropické hodnoty teploty vzduchu SHMÚ zaznamenal začiatkom minulého týždňa na 65 meteorologických staniciach, čo bolo 66 percent z ich celkového počtu. Nasledujúce dni sa podľa slov meteorológov citeľne ochladilo. "Na niektorých miestach boli okrem búrok zaznamenané aj trvalejšie zrážky a v najvyšších polohách Tatier padal aj sneh," doplnili.

Archívne video: Búrky dorazili už aj na východ Slovenska.

Búrky dorazili už aj na východ Slovenska. (Zdroj: Topky)

V kontraste boli aj teploty vzduchu, predovšetkým v noci. Ako príklad uviedli Prievidzu, kde namerali 7,5 stupňa Celzia, pričom začiatkom týždňa popoludní tam teplota vzduchu dosiahla 33,8 stupňa Celzia. "Ešte chladnejšie bolo v minulom týždni v noci zo stredy (26. 7.) na štvrtok (27. 7.) na niektorých miestach v kotlinách a horských údoliach," podotkol SHMÚ.

Meteorológovia zaznamenali výkyv v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav)

Začínajúce sucho

Ojedinele sa na západnom a strednom Slovensku vyskytuje začínajúce a mierne pôdne sucho. "V hlbšej vrstve je ešte výrazné až extrémne sucho lokálne na severe stredného Slovenska a na západnom Slovensku," ozrejmil SHMÚ s tým, že na väčšine západného Slovenska je nasýtenie desať až 30 percent. Zároveň deficit do mínus 60 milimetrov je len lokálne na Orave. SHMÚ priblížil, že aktuálne prevládajú na Slovensku normálne vlahové podmienky.

Viac o téme: SHMÚTeplota vzduchuMeteorológovi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu