Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kotleba vyrukoval s kontroverznými bilbordami: Heslo pobúrilo ľudí! Na stole je trestné oznámenie aj petícia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: ludskeprava.sk)

BRATISLAVA – Mimovládky zbroja proti kotlebovským bilbordom. Potom, ako podali pre heslá, ktoré strana používa na svojich pútačoch, trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre, sa môžu pochváliť aj úspechom petície, ktorá k tejto téme stále beží.

Archívne video: ODPORNÉ Kotlebovci prekrúcajú fakty: Líder ĽSNS spojil smrť Žbirku s očkovaním! Zneužili aj ďalší HOAX

ODPORNÉ Kotlebovci prekrúcajú fakty: Líder ĽSNS spojil smrť Žbirku s očkovaním! Zneužili aj ďalší HOAX (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko pristúpili k rozsiahlym aktivitám namiereným proti Kotlebovej ĽS NS pre bilbordy s heslami: „Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!.“ Tie sa objavili na rôznych miestach Slovenska a okrem tohto hesla na nich dominuje aj tvár Mariana Kotlebu. Mimovládky ešte v júni podali na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na stranu ĽS NS.

„Podľa našich informácii orgány činné v trestnom konaní vo veci už konajú. Samozrejme je vysoko nepravdepodobné, že by došlo k nejakému záveru ešte pred voľbami. Súkromnej firme by som odporučil sporné plagáty odstrániť nakoľko všetko nasvedčuje tomu, že dochádza k porušeniu paragrafu 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovania k nenávisti k skupine pre ich sexuálnu orientáciu. Trestná sadzba môže byť v tomto prípade až 6 rokov odňatia slobody,“ uviedol právnik Inštitútu ľudských práv Daniel Grejták.

Kotleba vyrukoval s kontroverznými
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ludskeprava.sk)

K výzve sa pridali tisíce Slovákov

Proti reklamným pútačom prebieha zároveň aj petícia. K tej sa k dnešnému dňu pridalo viac ako 10-tisíc ľudí. „K výzve na webe ludskeprava.sk sa k dnešnému dňu pridalo 10 116 Slovákov a Sloveniek. Je adresovaná firme, ktorá pútače prenajala, aby nenávistný obsah odstránila. S vedením predmetnej firmy sme komunikovali. Snažili sme sa im vysvetliť, že stačí v texte zameniť jednu menšinu za druhú a vznikne heslo - Ochránime Slovensko pred Židmi- aké používali Kotlebovi predchodcovia pred 100 rokmi. Žiaľ nikam to neviedlo, dúfame, že tlak verejnosti a firiem, ktoré u nich inzerujú a nechcú byť spájané s extrémistami pomôže“ povedal šéf inštitútu Peter Weisenbacher.

Strana Kotlebovci-ĽSNS vznikla v roku 2010 premenovaním Strany priateľov vína. Mimovládne organizácie aj právni experti opakovane navrhovali aby bola rozpustená nakoľko svojím programom, stanovami a činnosťou, porušuje Ústavu Slovenskej republiky a medzinárodné zmluvy.

Viac o téme: PetíciaTrestné oznámenieBilboardyMimovládne organizácieĽSNSInštitút ľudských právDúhové Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu