Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda rozhodla, že záchranky nedostanú peniaze z plánu obnov: Zároveň súhlasí s podpisom dohovoru o falšovaní medicínskych výrobkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA -Vláda súhlasí s podpisom Dohovoru Rady Európy o falšovaní medicínskych výrobkov a podobných trestných činoch ohrozujúcich verejné zdravie. Kabinet sa na tom uzniesol na stredajšom rokovaní.

Dohovor má zatiaľ 21 zmluvných strán vrátanie siedmich členských štátov EÚ. "Účelom dohovoru je predchádzať a bojovať proti hrozbám pre verejné zdravie ustanovením trestnosti určitých konaní, ochranou práv obetí týchto trestných činov a podporou vnútroštátnej a medzinárodnej spolupráce," priblížili z rezortu spravodlivosti v predkladacej správe.

Archívne video: Odpočtovanie realizácie eurofondov a Plánu obnovy

Odpočtovanie realizácie eurofondov a Plánu obnovy (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Dohovor stanovuje povinnosti zmluvných strán prijať potrebné legislatívne a iné opatrenia na ustanovenie trestnosti výroby falošných liekov a zdravotníckych pomôcok, ich dodávky, distribúcie a obchodovania s nimi, ako aj falšovania príslušných dokumentov. "Okrem toho za trestné stanovuje napomáhanie alebo navádzanie na spáchanie niektorého z uvedených trestných činov, ako aj pokus o jeho spáchanie," priblížili okrem iného z ministerstva.

Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová po rokovaní vlády upozornila, že dohovor smeruje k spoločnému postupu európskych štátov proti falšovaniu a zneužívaniu liekov. "Aby v tomto zmysle upravili svoju legislatívu," upozornila Dubovcová, podľa ktorej by dohovor mal viesť aj k zamedzeniu nelegálneho reexportu liekov.

Medzinárodná prevencia

Osobitná časť sa venuje medzinárodnej spolupráci vrátane prevencie. "Dohovorom sa zriaďuje Výbor zmluvných strán, ktorý monitoruje jeho vykonávanie. Z dôvodu prevažujúcich trestnoprávnych aspektov implementácie tejto medzinárodnej zmluvy sa ministerstvo spravodlivosti ujalo jej gestorstva," dodali z rezortu spravodlivosti. Vykonávanie niektorých ustanovení si však bude vyžadovať súčinnosť ďalších štátnych orgánov.

Dohovor je medzinárodnou zmluvou, na vykonanie ktorej je potrebný zákon, a na platnosť ktorej sa pred jej ratifikáciou prezidentom SR vyžaduje súhlas Národnej rady SR. Budúce zmluvné strany majú možnosť modifikovať svoje záväzky uplatnením výhrad k niektorým ustanoveniam dohovoru.

Z neformálnych konzultácií s viacerými ministerstvami a Generálnou prokuratúrou SR podľa ministerstva vyplynulo, že pred ratifikáciou dohovoru bude potrebné zvážiť prijatie dodatočných opatrení. Zároveň bude potrebné podrobnejšie preskúmanie dotknutých predpisov trestnoprávneho charakteru. "Z uvedeného dôvodu sa v prvom kroku predkladá návrh na podpis dohovoru (aktuálny materiál) a až následne sa bude predkladať návrh na ratifikáciu dohovoru," dodali z ministerstva spravodlivosti

Viac o téme: Záchrankyúradnícka vládaMedícnske výrobkyDohovor Rady Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu