Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Aliancia chce upraviť práva národnostných menšín i rozdelenie regiónov

 Péter Őry
Péter Őry (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Strana Aliancia - Strana Aliancia - Szövetség chce presadiť zákon o národnostných menšinách, aby popri individuálnych právach legislatíva uznala aj ich kolektívne práva. Menšiny by si podľa strany mali byť rovné aj pri používaní svojho jazyka v úradnom styku. Za potrebné považuje zmenu administratívnej deľby SR na základe prirodzených regiónov a tiež úpravu ich financovania. Predstavitelia strany Szabolcs Mózes a Péter Őry pritom odmietajú, že by Aliancia hovorila o autonómii regiónov. Apelujú na ich prirodzené delenie.

"Pre nás bude priorita, aby budúci parlament, resp. vláda prijali komplexný menšinový zákon, ktorý popri individuálnych právach uzná aj kolektívne práva národnostných menšín," uviedol Mózes. Strana žiada i zmenu a doplnenie preambuly Ústavy SR. Nahradiť chcú slová "My národ slovenský" na "My občania Slovenskej republiky". 

archívne video Predseda vlády Ľudovít Ódor informuje o konci ministra vnútra Šimka vo funkcii 

Predseda vlády Ľudovít Ódor informuje o konci ministra vnútra Šimka vo funkcii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Őry dodal, že by uvítali rovnosť pri užívaní jazykov národnostných menšín v úradnom styku. Označil to za prostriedok zachovania národnostných komunít a ich kultúry. Poukázal pritom na problematiku komunikácie s niektorými štátnymi orgánmi v jazyku menšín. V tejto súvislosti poukázal aj na potrebu zmeny územného a administratívneho členenia Slovenska a samospráv na základe tzv. prirodzených regiónov.

Zmena právomocí a financovania regiónov

Namieste je podľa Mózesa a Őryho aj otázka zmeny právomocí a financovania regiónov. Potrebu vidia v presadení zmeny systému ich financovania a nastaviť im percentuálne rozdelenie prostriedkov zo štátneho rozpočtu. V súvislosti s programom strany Mózes doplnil, že Aliancia sa chce orientovať na rodiny, sociálne veci, zdravotníctvo, komunity, kultúru a školstvo. Apeluje na riešenie problémov v menšinovom školstve. Potrebu vidí v jeho úprave samostatným zákonom.

"Tieto školy sú špecifické. Je potrebné zaviesť školskú samosprávu menšín, aby o vlastných záležitostiach našich škôl rozhodovali menšinové komunity samé," zdôraznil. Zriadiť navrhuje i fond na modernizáciu národnostných škôl. V programe má strana aj zvýšenie normatívnej podpory vyučovania v národnostných jazykoch menšín.

Presadiť chce zároveň reformu obsahu vzdelávania i zvýšenie financovania školstva. Výdavky na výskum a vývoj chce zvýšiť aspoň o 0,1 percentuálneho bodu HDP. Potrebu vidí aj vo zvýšení zdrojov pre odborný podporný personál na školách a v posilnení kapacít škôlok a jaslí.

Viac o téme: ZákonMenšinyAlianciaPéter ŐrySzabolcs Mózes
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu