Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na východnom a strednom Slovensku hrozia búrky: Výstraha je aj pred vetrom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na východe a časti stredného Slovenska hrozia v stredu búrky. Na západe a juhovýchode krajiny možno zasa očakávať nárazový vietor. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Výstrahu prvého stupňa pred búrkou vydali meteorológovia pre celý Košický a Prešovský kraj a väčšinu Banskobystrického kraja. Platia tam výstrahy od 10.00 do 18.00 h. "Je zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami," upozornili meteorológovia.

Archívne video: Búrky dorazili už aj na východ Slovenska.

Búrky dorazili už aj na východ Slovenska. (Zdroj: Topky)

Výstrahy 26.7.2023
Zobraziť galériu (4)
Výstrahy 26.7.2023  (Zdroj: shmu.sk)

Výstrahy 26.7.2023
Zobraziť galériu (4)
Výstrahy 26.7.2023  (Zdroj: shmu.sk)

Na západe očakávajú od 10.00 do 18.00 h nárazový vietor s rýchlosťou 65 - 70 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa platí pre celý Bratislavský a Trnavský kraj a väčšinu Nitrianskeho kraja. Zároveň je vydaná výstraha prvého stupňa aj pre takmer celý Košický kraj a okresy Humenné a Vranov nad Topľou. Počítať s nárazovým vetrom tam treba od 17.00 h do polnoci.

Pozor na horách

Meteorológovia upozorňujú aj na vietor na horách, ktorý miestami môže dosiahnuť rýchlosť 110 až 125 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín od 18.00 h do polnoci.

V okresoch Námestovo a Dolný Kubín platí výstraha pred povodňami

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v stredu napoludnie výstrahu prvého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa v okresoch Námestovo a Dolný Kubín. Výstraha platí do 20.00 h.

Výstrahy 26.7.2023
Zobraziť galériu (4)
Výstrahy 26.7.2023  (Zdroj: shmu.sk)

"Vzhľadom na trvalý dážď a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," informovali meteorológovia. Dodali, že vývoj hydrologickej situácie budú priebežne aktualizovať.

Viac o téme: VietorBúrkyVýstrahyVýchodné SlovenskoStredné Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu