Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Znepríjemňujú vám komáre pobyt pri západe slnka? Toto je 5 prírodných repelentov, ktoré si dokáže vyrobiť každý

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Letné večery pri západe slnka vám dokáže pokaziť v momente nepríjemný zvuk letiaceho komára. Možno si odnesiete aj suvenír v podobe štípanca, ktorý bude vytvárať nepríjemné svrbenie ešte niekoľko dní. Ako sa pred týmito potvorami chrániť?

Ľudia sú náchylní na uštipnutie komárov najmä v letných mesiacoch, kedy sa najčastejšie vyskytujú a majú pre svoj život ideálne podmienky – dlhšie svetlo, teplo a dostatočnú vlhkosť. Ak patríte k ľuďom, ktorí sú pre komárov ako lep, toto obdobie musíte neznášať. Teraz sa už nemusíte báť! S týmito prírodnými repelentami na ku vám ani jeden komár nepriblíži.

5 najlepších prírodných repelentov:

1. Citrónovo-eukalyptový olej

Tento hotový zázrak sa používa už dlhé roky, konkrétne od 40. rokov 20. storočia, a je jedným z najznámejších prírodných repelentov. Centrá pre kontrolu prevencie chorôb schválili eukalyptový olej ako účinnú zložku repelentov proti komárom. Štúdia z roku 2014 ukázala, že zmes 32% citrónovo-eukalyptového oleja poskytla viac ako 95 %-nú ochranu proti komárom na 3 hodiny. Tento olej sa dá zakúpiť a tým si uľahčíte domácu prípravu. Vám bude voňať a komáre vás budú obchádzať.

Proti štípancom od komárov nemusíme bojovať iba drahými repelentami. Postačia niektoré domáce potraviny, či dokonca zelenina!
Zobraziť galériu (6)
Proti štípancom od komárov nemusíme bojovať iba drahými repelentami. Postačia niektoré domáce potraviny, či dokonca zelenina!  (Zdroj: thinkstock.com)

2. Levanduľa

Táto krásna rastlina má veľmi veľa pozitívnych účinkov pre naše telo. Pomáha pri závratoch, migréne, nespavosti, ale aj pri nervovom preťažení. Možno ste ani nevedeli, ale pomôže J v boji proti komárom. Rozdrvené kvety levandule produkujú vôňu a olej, ktorý dokáže odpudzovať komáre. Štúdia z roku 2002 zistila, že levanduľový olej je účinný pri odpudzovaní dospelých komárov. Levanduľa má analgetické, protiplesňové a antiseptické vlastnosti. To znamená, že okrem toho, že zabraňuje uštipnutiu komárom, dokáže upokojiť pokožku.

Znepríjemňujú vám komáre pobyt
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

3. Škoricový olej

Škorica je viac než len úžasné dochucovadlo alebo príchuť zmrzliny. Podľa štúdie, ktorá bola spracovaná na Taiwane, práve škoricový olej môže zabiť vajíčka komárov. Môže pôsobiť aj ako repelent proti dospelým komárom, najmä ázijskému komárovi tigrovanému. Ak si chcete pripraviť zriedený 1% roztok, zmiešajte ¼ čajovej lyžičky (alebo cca 20 kvapiek) oleja na každých 120 ml vody. Tento repelent môžete nastriekať na pokožku alebo odev, okolo domu a na záhradný alebo vnútorný nábytok. Nielenže dosiahnete úžasnú vôňu, ale zneškodníte aj komáre. Buďte však opatrní, silnejšia dávka môže podráždiť pokožku.

Znepríjemňujú vám komáre pobyt
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

4. Tymianový olej

Pokiaľ ide o odpudzovanie malarických komárov, tymianový olej je jedným z najlepších pri poskytovaní ochrany. Z výsledkov štúdie z roku 2002 vyplýva, že 5 %-ný tymianový olej poskytol až 91 % ochranu. Ak vás trápia komáre pri opekaní alebo grilovaní, hoďte tymianové listy do ohňa. Výskum ukázal, že spaľovanie lístkov tymiánu ponúka ochranu pred komármi až na 90 minút. Na prípravu domáceho záparu skombinujte 4 kvapky tymianového oleja do každej čajovej lyžičky základného oleja (olivový, jojobový...). Ak si chcete vyrobiť sprej, zmiešajte 5 kvapiek tymianového oleja na 60 ml vody.

Znepríjemňujú vám komáre pobyt
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

5. Citronella

Citronella je bežný prírodný a účinný esenciálny olej, ktorý pôsobí proti komárom. Vyrobený je zo zmesi bylín a je zložkou mnohých repelentov proti komárom. Keď ste vonku, citronelové sviečky môžu poskytnúť ochranu. Dôležité je zloženie citronelly. Ako ukázal výskum z roku 2011, ak je zloženie citronelly správne, dokáže poskytnúť ochranu proti hmyzu až na dve hodiny. Pokiaľ je zloženie nesprávne, citronella sa rýchlo odparí a nechá vás nechránených.

Komár
Zobraziť galériu (6)
Komár  (Zdroj: Getty Images)

Komáre dokážu znepríjemniť aj tie najkrajšie okamihy v lete. Nenechajte si pokaziť náladu a vyskúšať niektorý z vyššie uvedených prírodných repelentov. Poznáte nejaké prírodné rastliny, ktoré je vhodné vysadiť, aby vaša záhrada hostila menej komárov a vy ste sa v nej cítili lepšie?

Viac o téme: KomárRepelentPrírodný recept
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu