Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Desivý boj s búrkou v Závadke! VIDEO Kone utekali, čo im nohy stačili: Krúpy zanechali stopy na ich telách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁVADKA - Stredajšia búrková činnosť najviac zasiahla obec Závadka, ktorá sa nachádza na východe Slovenska. Skaza sa začala v popoludňajších hodinách, východ bičovali okrem zrážok aj padajúce krúpy vo veľkosti tenisových loptičiek. Búrka napáchala veľké škody v podobe zničených domov, áut, popadaných stromov a zničenej úrody. Obyvatelia obce sa všemožne snažili zachrániť všetko, čo sa dalo. Avšak s búrkou nebojovali len ľudia.

Jazdecká škola nachádzajúca sa v poškodenej obci zverejnila na sociálnej sieti video, na ktorom sú zachytené vyplašené kone, ktoré sa snažili pred búrkou a krúpami ujsť a schovať sa. Cez padajúce krúpy a silný lejak ich na videu ledva vidieť. "Som vďačná, že to skončilo iba hrčkami na ich tele. V tom momente sme boli pri nich tak blízko a zároveň tak ďaleko. Nemohli sme spraviť nič len prečkať tú smršť a dúfať v dobro," napísala k príspevku vyjadrenie jazdecká škola. 

 Počasie spôsobilo veľké škody

Silný vietor a krúpy v Závadke v okrese Michalovce poškodili v stredu popoludní podľa prvotných odhadov takmer tretinu domov. Starostka obce Jana Dziaková uviedla, že v obci padali krúpy veľké takmer ako tenisové loptičky. "Zničené sú hlavne staršie domčeky, ktoré mali eternitovú krytinu. Strechy, výplne na oknách, autá, ktoré neboli v garáži, stromy," povedala. Podľa nej sú vzniknuté škody veľké. "Bolo to krátke, ale intenzívne. Ono to vyzeralo ako keby prišlo tornádo s veľkými krúpami," dodala.

Závadka nad Hronom
Zobraziť galériu (2)
Závadka nad Hronom  (Zdroj: FB/DHZ Závadka nad Hronom)

Na území obce vyhlásili mimoriadnu situáciu v stredu o 19.00 h. Dôvodom boli škody na majetku obyvateľov a obce. Týka sa to 28 striech rodinných domov, fasád, okien domov, áut, záhrad a zelených porastov. "Škody zatiaľ nie sú sumarizované a vyčíslené," povedala prednostka Okresného úradu Michalovce Jana Margová.

Viac o téme: KoneBúrkyZávadka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu