Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNA situácia v Telgárte: Apokalypsa v miestnej osade! Pri obrovskom nočnom požiari zomrel človek, zničené chatrče

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

TELGÁRT - Obec Telgárt vyhlásila po nočnom požiari v miestnej osade mimoriadnu situáciu. Pri požiari prišla o život jedna osoba a plamene zničili viac ako polovicu tunajších drevených chatrčí. O strechu nad hlavou prišlo približne 70 ľudí. Uviedli to riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Brezne Jozef Oravkin a starosta obce Jozef Štajer.

aktualizované 17:06 Vojaci aktuálne pomáhajú s odstraňovaním následkov stredajšej (19. 7.) búrky spojenej s veternou smršťou a krupobitím aj v obci Bunkovce v okrese Sobrance. Pre TASR to potvrdil riaditeľ odboru krízového riadenia Okresného úradu (OÚ) Sobrance Peter Heres s tým, že o pomoc príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR žiadali aj ďalšie obce. Likvidácia zničených eternitových krytín by podľa jeho slov mala byť obciam preplatená.

aktualizované 15:32 Približne 70 ľudí, ktorí pri požiari v miestnej osade v obci Telgárt na Horehroní prišli o svoje domovy, dočasne ubytujú v priestoroch komunitného centra. Uviedol to starosta obce Jozef Štajer.

"Všetko sústreďujeme do komunitného centra, ľudia tam budú mať zabezpečený nocľah aj stravu," povedal Štajer s tým, že kapacitne by mali priestory postačovať. Komunitné centrum zásobujú potravinami, hygienickými potrebami aj oblečením, podľa starostu je však táto forma ubytovania vhodná len krátkodobo. Potrebné bude zabezpečiť ľuďom, ktorí prišli o strechu nad hlavou, alternatívne riešenie na dlhší čas.

aktualizované 13:34 Polícia začala v súvislosti s tragickým požiarom v Telgárte trestné stíhanie 

V súvislosti so štvrtkovým požiarom v Telgárte, pri ktorom v miestnej osade zahynula jedna osoba a zhorelo viacero chatrčí, začala polícia trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová. "Presná príčina vzniku požiaru doposiaľ nie je známa, vyšetrovateľ čaká na správu od zisťovateľa príčin požiarov a prípad je v štádiu vyšetrovania," skonštatovala krajská policajná hovorkyňa.

archívne video Obrovský požiar v okolí Bratislavy, na mieste sú policajti aj hasiči

Obrovský požiar v okolí Bratislavy, na mieste sú policajti aj hasiči (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

K požiaru v osade v Telgárte došlo v noci zo stredy (19. 7.) na štvrtok. Plamene kompletne zničili osem drevených chatrčí, ďalšie boli požiarom poškodené. Na mieste zasahovalo 16 profesionálnych i dobrovoľných hasičov so šiestimi kusmi techniky z Brezna, Telgártu, Závadky nad Hronom a Šumiaca.

"V čase príchodu príslušníkov HaZZ boli stavby v tretej až štvrtej fáze horenia a nedalo sa už nič urobiť. V jednej z chatrčí sa pri likvidačných prácach a odkrytí strešnej konštrukcie našla uhorená osoba vo veku 75 rokov," skonštatoval Oravkin. Ako dodal, na miesto udalosti bol privolaný zisťovateľ príčin požiarov i polícia, presná príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania.

Obec Telgárt po požiari vyhlásila mimoriadnu situáciu

Obec Telgárt po požiari vyhlásila mimoriadnu situáciu, podľa starostu zhorela viac ako polovica osady a o strechu nad hlavou prišlo približne 70 ľudí. "Ide o desať rodín, to je veľa ľudí a hlavne detí, ktoré túto noc nemajú kde spať. Súrne by sme potrebovali nejaké unimobunky alebo stany," uviedol Štajer s tým, že situáciu riešia aj v spolupráci s okresným úradom. Obec plánuje vyhlasovať aj zbierku materiálnej a finančnej pomoci, aby ľuďom, ktorí prišli o svoje domovy, vedeli zabezpečiť základné potraviny či oblečenie. 

Viac o téme: PožiarMimoriadna situáciaTelgárt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu