Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dorazil k nám mohutný búrkový systém: Druhá vlna ochromila leteckú dopravu a krúpy ničili autá! Čo nás dnes čaká?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/EURÓPA - Mimoriadne nepriaznivé počasie v podobe silných búrok zasiahlo mnohé európske krajiny. Krúpy veľké ako ľudská päsť, ale aj veterná smršť, ktorá spôsobovala majetkové škody, sa presúva aj na naše územie. Meteorológovia však upozorňujú, že už len v oslabenej forme.

Rozsiahly búrkový systém, ktorý sa sformoval nad talianskymi Alpami, priniesol krupobitie a krúpy veľké ako ľudská päsť. Neskôr sa búrkové mračná presunuli nad Rakúsko a Slovinsko, kde rýchlosť vetra presahovala 100 km/h, informuje imeteo.sk. Padajúce stromy spôsobovali komplikácie na cestách, prerušená bola letecká doprava v talianskom Lombardsku, ale aj železničná doprava na niektorých úsekoch.

Náklady na projekt na využitie geotermálnej energie sú 88 miliónov eur, tvrdí Balík (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

 

Nočné BÚRKY boli veľmi nebezpečné a spôsobili aj takéto ŠKODY. Silné búrky však neobídu ani SLOVENSKO. Sledujte ich s...

Posted by www.iMeteo.sk on Wednesday, July 12, 2023
 

Hat es bei euch auch ordentlich gekracht? ⚡️ Auch Schäden? Im Saarland hat wahrscheinlich ein Tornado 🌪 gewütet. Mehr...

Posted by WetterOnline on Wednesday, July 12, 2023
 

Bild aus Allier Frankreich, heftiger Hagelschlag, Tennisball groß! Foto: Meteo Express

Posted by Wetter - Unwetter Deutschland on Tuesday, July 11, 2023

Oslabený búrkový systém sa objavil na našom území už v ranných hodinách a priniesol dážď na celom území Podunajskej nížiny. Nebezpečné nárazy vetra našu krajinu obchádzajú, no blesky a zrážky tu zostanú ešte aj vo štvrtok. Búrky sa zo západu Slovenska presúvajú aktuálne na stredné a východné Slovensko, kde hrozia aj krúpy. Búrky tak budú lokálne, ale najmä výdatnejšie.

V Maďarsku, kde už počas noci zaznamenali výdatný dážď, platí aktuálne najvyššia výstraha pred búrkami. Rovnaký najvyšší stupeň pred silnými búrkami vydala aj meteorologická služba Estofex, pretože vo východnej časti Álp môže vznikať ďalší búrkový systém. Tento systém by mohol byť ešte silnejší a nebezpečnejší a vietor by mohol presiahnuť 150 km/h.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal meteorologické výstrahy prvého stupňa pred búrkami vo všetkých krajoch okem Bratislavského a Trnavského. Pre juhovýchod Slovenska platí dopoludnia výstraha druhého stupňa. 

Dorazil k nám mohutný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

Viac o téme: LetoPočasieBúrkyVeterná smršť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu