Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na súde s expolicajtom Kaľavským odzneli záverečné reči: Prokurátor mu navrhuje 9 rokov za mrežami!

Ján Kaľavský Zobraziť galériu (4)
Ján Kaľavský (Zdroj: Topky.sk)

PEZINOK - Obžalovaný expríslušník Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Kaľavský by si mal podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ladislava Masára odpykať približne deväť rokov vo väzení. Vyplýva to z jeho záverečnej reči, ktorú predniesol na utorkovom hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.

Okrem nepodmienečného trestu odňatia slobody v polovici trestnej sadzby navrhuje prokurátor obžalovanému uložiť aj peňažný trest vo výške 5000 eur. Považuje za preukázané, že sa Ján K. dopustil žalovanej trestnej činnosti. Podľa Masára poskytol, resp. prezradil citlivé informácie minimálne trom neoprávneným osobám. Motiváciou mal byť materiálny prospech i dobré vzťahy. "Je usvedčovaný tromi svedkami a podporne aj inými dôkazmi," povedal prokurátor. Svoju záverečnú reč prednášal približne dve hodiny.

Na súde s expolicajtom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ján Kaľavský sa na pojednávaní osobne nezúčastňuje

Ján Kaľavský sa na pojednávaní osobne nezúčastňuje, keďže sa nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Podozrenia z korupcie a prezrádzania dôverných informácií z prostredia polície v minulosti odmietol. Podľa obžaloby mal Ján Kaľavský od novembra 2019 do marca 2021 prijať od Petra Petrova alias Tigra hotovosť či mobilný telefón ako protihodnotu za poskytovanie informácií z prostredia NAKA. Petrovi Petrovovi mal okrem iného vyzradiť informácie o pripravovaných vyšetrovacích alebo operatívnych úkonoch voči nemu i skupine takáčovcov.

Peter Petrov mal za to obžalovanému zabezpečiť aj výmenu kuchynských okien na chate alebo kúpu a servis auta. Informácie o pripravovaných akciách Očistec či Judáš mal podľa obžaloby poskytnúť Ján Kaľavský i ďalším neoprávneným osobám.

Obhajkyňa expolicajta Jána Kaľavského považuje obžalobu za nedôvodnú a nezákonnú

Obhajkyňa Eva Mišíková považuje obžalobu podanú na expríslušníka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Kaľavského za nedôvodnú a nezákonnú. Uviedla to vo svojej záverečnej reči počas utorkového hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Mišíková povedala, že obžaloba bola podaná napriek tomu, že ešte nebolo právoplatné uznesenie o vznesení obvinenia. "Zdôrazňujem nedôvodnosť a nezákonnosť podanej obžaloby," podotkla.

Na súde s expolicajtom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ladislav Masár navrhol obžalovaného uznať za vinného a uložiť mu deväťročný trest väzenia i peňažný trest vo výške 5000 eur. Ján Kaľavský sa na pojednávaní osobne nezúčastňuje, keďže sa nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Podozrenia z korupcie a prezrádzania dôverných informácií z prostredia polície v minulosti odmietol.

Viac o téme: ExpolicajtVäzenieProkurátorŠpecializovaný trestný súdJán Kaľavský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu