Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hlas-SD chce byť riadnym členom Strany európskych socialistov

Hlas-SD Zobraziť galériu (2)
Hlas-SD (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Mimoparlamentný Hlas-SD sa chce stať riadnym členom Strany európskych socialistov. Podporu pre vstup mu najbližšom kongrese v Madride deklarovala aj Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD). Uviedol to líder Hlasu Peter Pellegrini na nedeľnej tlačovej konferencii po bilaterálnom stretnutí s predsedom SPD Larsom Klingbeilom v Bratislave.

"Požiadal som o podporu v našom snažení stať sa členom. Som rád, že mi túto podporu tlmočil a SPD bude hlasovať a podporí vstup strany Hlas medzi riadnych členov, keďže doteraz sme len asociovaným, pridruženým," povedal Pellegrini. Obsahom bilaterálnych rokovaní bola ekonomická a bezpečnostná situácia v Európe, ale aj perspektívy slovensko-nemeckej spolupráce nielen v automobilovom priemysle. V oblasti obrannej spolupráce sú obaja zástancami posilňovania strategickej autonómie EÚ vrátane spoločného vývoja a výroby európskych zbraňových systémov. Pellegrini sa tiež vyjadril, že na Slovensku by sa mal rozvíjať zbrojársky priemysel.

VIDEO Peter Pellegrini sa vyjadril k rozhodnutiu prezidentky Zuzany Čaputovej opätovne nekandidovať 

Peter Pellegrini sa vyjadril k rozhodnutiu prezidentky Zuzany Čaputovej opätovne nekandidovať (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Skonštatovali taktiež blízkosť pozícií oboch strán v boji proti energetickej a inflačnej kríze. Zhodli sa na potrebe prijímania sociálnych opatrení pre najslabšie vrstvy obyvateľstva s cieľom bojovať proti nárastu extrémizmu a populizmu v Európe, ale aj potrebe udržania jednoty EÚ počas vojny na Ukrajine. Za výzvu označili i zelenú a digitálnu transformáciu.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predseda SPD zároveň navštívil aj nemeckých vojakov na Lešti

Na otázku, prečo v jeho programe nefiguroval aj Smer-SD, Klingbeil poznamenal, že jeho návšteva nebola "proti niekomu, ale za niečo". Pellegrini je podľa neho proeurópskym a spoľahlivým partnerom, ktorá spája, a nie rozdeľuje. Ponúka tiež racionálny a partnerský dialóg na európske témy, o ktorých možno priateľsky diskutovať. Jeho politika je predvídateľná a konštruktívna. "Ak by sa niektorá sociálna demokracia začala spájať s pravicovými extrémistami, jasne sa k tomu postavíme. Politika SPD je postavená na odmietnutí pravicového extrémizmu," odkázal Klingbeil. Predseda SPD zároveň navštívil aj nemeckých vojakov na Lešti, kde poskytujú slovenským vojakom výcvik na tankoch Leopard.

Viac o téme: ČlenPeter PellegriniStrana európskych socialistovHlas-SDSociálnodemokratická strana Nemecka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu