Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na územie Slovenska sa blíži druhá vlna horúčav: Na východe a časti stredného Slovenska sa môžu vyskytnúť búrky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Luka Vovk)

BRATISLAVA - Na východnom a časti stredného Slovenska sa môžu počas štvrtka vyskytnúť búrky. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy platia pre celý Prešovský a Košický kraj, viaceré okresy Banskobystrického kraja a tiež okres Liptovský Mikuláš.

archívne video Búrka v Topoľčanoch

Búrka v Topoľčanoch (Zdroj: Topky/ Archív E. L.)

Búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút a s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. Výstrahy platia predbežne do 19.00 h. 

Na územie Slovenska sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Vysoké teploty sa blížia

Na územie Slovenska sa blíži druhá vlna horúčav tohto roka. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. Počas leta bola podľa meteorológov zaznamenaná zatiaľ jedna krátka a nie veľmi výrazná vlna horúčav, ktorá trvala od 19. do 23. júna.

Na niektorých staniciach sa predpokladá vlna horúčav už v piatok (7. 7.), na viacerých miestach to bude v sobotu (8. 7.). "Pokračovať bude aj v ďalších dňoch, pričom v období od piatku do pondelka je minimálna pravdepodobnosť zrážok," podotýka SHMÚ.

V ďalších dňoch sa podľa meteorológov dostane do našej oblasti zo západnej Európy vlhší vzduch a pribudnú prehánky či búrky. Vzhľadom na vysokú teplotu (na juhozápade okolo 35 stupňov Celzia) a aj zvýšenú vlhkosť vzduchu možno podľa nich očakávať aj dusné počasie a veľmi teplé noci, ako aj vysokú tepelnú záťaž.

Viac o téme: BúrkyVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu