Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Platy zamestnancov Dopravného podniku mesta Košice sa zvýšia od mája aj od septembra

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ František Iván)

KOŠICE - Platy zamestnancov Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) sa zvýšia. Dodatok k podnikovej kolektívnej zmluve na roky 2023 a 2024 je už definitívne platný. Potvrdil magistrát mesta. Ako za odborárov uviedla Andrea Vindišová, štrajková pohotovosť napriek tomu trvá.

Na základe dohody zamestnávateľa a odborových organizácií si vodiči košickej MHD prilepšia od mája o 14 percent, robotníci o 12 percent a technicko-hospodárski zamestnanci o 11 percent. Zároveň si všetky kategórie pracovníkov od septembra prilepšia o ďalších päť percent. V tomto roku bude tiež zamestnancom DPMK jednorazovo vyplatená aj letná odmena vo výške 250 eur.

archívne video Dopravný podnik mesta Košice vyhlásil ostrý štrajk

Dopravný podnik mesta Košice vyhlásil ostrý štrajk (Zdroj: TASR/František Iván)

Náklady spojené so zvyšovaním miezd musí podľa mesta Košice znášať DPMK v rámci zdrojov, ktoré má k dispozícii z rozpočtu mesta, príjmov z cestovného alebo z vlastných podnikateľských aktivít. "S dodatkom sme v celku spokojní, bolo to najlepšie riešenie, aby mohli byť naplnené závery kolektívneho vyjednávania," reagovala  Vindišová.

Štrajkovú pohotovosť vyhlásili odborové organizácie pri DPMK v januári

Ostrý štrajk zorganizovali 14. februára, čo paralyzovalo košickú MHD. Vindišová pripomenula, že štrajková pohotovosť bola vyhlásená pre naplnenie hospodárskych a sociálnych potrieb zamestnancov. Hospodárske požiadavky boli podľa jej slov naplnené čiastočne, no sociálne vôbec. "Sociálne zázemie zamestnancov je na katastrofálnej úrovni. Toalety, sprchy, vybavenie šatní a odpočinkových priestorov je staré a v dezolátnom stave," spresnila s tým, že zastarané sú aj priestory dielní vrátane pracovného náradia.

"Uvidíme, čo prinesie nové predstavenstvo, a v podstate čakáme na nové vedenie, ktoré by malo nastúpiť po septembri. Nastala opäť zmena cestovných poriadkov. a to opäť uberá z peňazí tak vodičov, ako aj ostatných zamestnancov," doplnila. Generálneho riaditeľa DPMK Vladimíra Padyšáka odvolalo z funkcie mestské zastupiteľstvo 13. júna. Dopravný podnik vedie dočasne doterajší riaditeľ dopravy Roman Danko.

Viac o téme: ZvýšenieDPMKPlta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu