Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Súd vypočul Andreja Kisku aj konateľa firmy KTAG: Pojednávanie pokračuje v piatok

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: Topky/Peter Korček)

POPRAD - Proces s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom v kauze jeho firmy KTAG bude na Okresnom súde v Poprade pokračovať v piatok 30. júna. Pojednávanie prerušili po Kiskovom výsluchu, ktorý rovnako ako spoluobžalovaný konateľ spoločnosti Eduard Kučkovský vinu poprel. Kauza súvisí s podozreniami z daňového podvodu.

Eduard Kučkovský potvrdil, že na základe exkluzívnej zmluvy firma realizovala Kiskovu propagáciu bez ohľadu na plánovanú prezidentskú kampaň. V súvislosti s jeho vydavateľskou a prednáškovou činnosťou mal za to, že sa môžu do účtovníctva i daňových priznaní uvádzať náklady spoločnosti súvisiace s jeho propagáciou. Výnosy z činnosti podľa neho podliehali zákonu o DPH a spoločnosť KTAG vyfakturovala a odviedla plnú výšku DPH.

archívne video

Exprezident Kiska priznáva, že nemá radosť z toho, že Fica a Kaliňáka NAKA obvinila (Zdroj: Facebook/Andrej Kiska)

Dodal, že exkluzívnu zmluvu podpísali v roku 2011 ešte pred začiatkom prezidentskej kampane a je stále platná, aj po skončení sa mandátu. Kiska počas výsluchu uviedol, že v kauze doposiaľ nikto nespochybnil náklady, výnosy ani spôsob účtovania firmy KTAG a nesúhlasí s tvrdeniami obžaloby. Vďaka tomu, že pôsobil vo viacerých slovenských i zahraničných firmách, získal ocenenie manažér roka a vybudoval niekoľko obchodných značiek, prejavili podľa neho viaceré firmy záujem o jeho prednáškovú činnosť. "Na tento zámer som využil a uzatvoril zmluvu so spoločnosťou KTAG, ktorú vlastním s bratom. Tá znášala všetky výdavky a zároveň prijímala všetky výnosy z mojej prednáškovej a vydavateľskej činnosti," objasnil Kiska s tým, že ekonomický prospech mala firma ako jediná.

Bývalý prezident čelí obžalobe pre pokračovací zločin daňového podvodu

Potvrdil, že po rozhodnutí kandidovať na prezidenta spojil kampaň so svojou prezentáciou. Všetky nasledovné propagačné činnosti podľa neho posilnili obchodné meno, kredit jeho prednášok i výnosy spoločnosti KTAG, ktorá mala z činnosti ako jediná ekonomický prospech. Krajský prokurátor odmietol pred novinármi komentovať priebeh súdneho pojednávania. V úvode okrem iného uviedol, že spoločnosť KTAG zahrnula do účtovníctva aj doklady, ktoré neboli predmetom jej podnikateľskej činnosti a týkali sa výdavkov na Kiskovu predvolebnú kampaň.

Prípad súvisí s podozreniami z neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou v celkovej výške viac ako 155.000 eur. Bývalý prezident spolu s konateľom čelí obžalobe pre pokračovací zločin daňového podvodu. Podľa obhajcu Petra Kubinu však nie je preukázané, že ho obžalovaní spáchali. "Maximálne, čo sa stalo, bol daňový omyl alebo nesprávny postup, čo obžalovaní aj uznali v priebehu daňového konania a nesúdili sa s daňovým úradom. To však v sebe nemá element podvodu, pretože všetky čísla, zmluvy a faktúry boli reálne," objasnil s tým, že skutkový stav nepovažujú za sporný, avšak podľa nich nie je trestným činom. "Jediné sporné sú tvrdenia, či tieto plnenia boli ekonomicky využiteľné v prospech spoločnosti KTAG, to je jadro sporu," uzavrel obhajca. Súdny spis má približne 6000 strán, súd vypočuje aj niekoľkých svedkov, znalcov, prečíta desiatky svedeckých výpovedí a listinné dôkazy.

Viac o téme: Súd Andrej KiskaFirma KTAG
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu