Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nasledujúce roky budú pre ozbrojené sily Slovenska v znamení novej bezpečnostnej reality, povedal Zmeko

Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej a ministra obrany SR Martina Sklenára Zobraziť galériu (2)
Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej a ministra obrany SR Martina Sklenára (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Nasledujúce roky budú pre Slovensko a jeho ozbrojené sily v znamení novej bezpečnostnej reality. Ich akcieschopnosť a prípadný úspech pri obrane štátu budú závisieť od toho, ako sa podarí na novú realitu adaptovať. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (GŠ OS) SR Daniel Zmeko to uviedol na utorkovom veliteľskom zhromaždení. Zdôraznil, že pozornosť a zdroje pre OS SR musia byť spoločensky akceptované.

VIDEO Náčelník Generálneho štábu Zmeko: Vojna na Ukrajine nie je jediná hrozba

Náčelník Generálneho štábu Zmeko: Vojna na Ukrajine nie je jediná hrozba (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

"Ak má občan, ktorý sa nachádza v neľahkej ekonomickej situácii, pochopiť a podporiť potrebu investovať zdroje do bezpečnosti, je potrebné, aby rozumel významu bezpečnosti a prepojeniu bezpečnosti na ekonomickú situáciu, teda aj jeho osobnú prosperitu," vyhlásil Zmeko. Celospoločenskú zhodu podľa neho nemožno dosiahnuť, ak sa akýkoľvek väčší modernizačný projekt stáva nástrojom politického súboja. 

Hrozby treba v novej bezpečnostnej situácii podľa náčelníka GŠ otvorene pomenovať a pripraviť sa na ne. Slovensko tiež musí byť pevnou súčasťou Aliancie. Za potrebné považuje tiež budovať nástroje proti hybridným hrozbám. Hovorí tiež o širokom pôsobení armády, napríklad pri migračných krízach.

Minister obrany Sklenár vyzdvihol prácu Ozbrojených síl SR najmä za upynulé tri roky (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Ozbrojené sily označil za životné poistenie štátu

Ozbrojené sily označil Zmeko za životné poistenie štátu, do ktorého sa oplatí investovať hlavne v čase mieru. Vyzdvihol prebiehajúcu modernizáciu. Pripustil však, že zavádzanie novej výzbroje znamená aj zvyšovanie nákladov, napríklad na prevádzku či údržbu. Dve percentá HDP na obranu je podľa neho potrebné vnímať ako minimum.

Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej a ministra obrany SR Martina Sklenára
Zobraziť galériu (2)
Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniela Zmeka za účasti prezidentky SR Zuzany Čaputovej a ministra obrany SR Martina Sklenára  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Aktuálna naplnenosť OS SR je podľa Zmeka približne 75 percent. Ako vysvetlil, pokles o dve percentá spôsobilo pribúdanie nových spôsobilostí i odchod personálu. Upozornil však aj na pokles záujmu o službu v armáde. Príčiny vidí v nedostatočnom spoločenskom postavení či náročnosti povolania. 

Pomoc Ukrajine označil Zmeko za správnu, v súlade s medzinárodným právom a bezpečnostnými záujmami Slovenska. Podotkol, že okrem konfliktu na Ukrajine je situácia nestabilná aj v ďalších regiónoch sveta, ktoré môžu vyústiť do novej krízovej situácie.

Viac o téme: BezpečnosťZhromaždenieOzbrojené sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu