Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Progresívne Slovensko chce podľa Hlasu-SD a Jednoty dôchodcov Slovenska krátiť dôchodky, hnutie to odmieta

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoparlamentný Hlas-SD a Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) kritizujú stredajšie vyjadrenie ekonomického experta mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) Tomáša Hellebrandta o krátení dôchodkov, ktoré zaznelo na diskusii Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb. Hlas-SD tvrdí, že riešenie podfinancovania sociálnych služieb na úkor krátenia dôchodkov je škandalózne, pričom JDS sa obáva škrtov v sociálnych výdajoch. Podľa PS ide však o nedorozumenie a zavádzanie Hlasu-SD.

"My prítomní hostia diskusie sme neverili vlastným ušiam, keď to z úst pána Hellebrandta zaznelo. Sociálne služby treba dofinancovať zvýšením štátneho príspevku a nie tým, že sa siahne na dôchodky. Seniori sú už aj tak v ťažkej situácii, ich kúpyschopnosť je nízka a takmer polovica z nich žije pod hranicou chudoby," uviedol podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš. Dodal, že strana v tomto volebnom období predložila zákon, ktorý mal zlepšiť financovanie sociálnych služieb, ale bývalá vládna koalícia ho nepodporila.

archívne video 

Hlas-SD oznámil, že od 1. júla sa zvýšia dôchodky: V priemere pôjde o 60 eur pre každého seniora (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

JDS považuje vyjadrenie Hellebrandta za znevažujúce voči poberateľom dôchodkov, seniorom aj ŤZP. "Po viac ako ročnom úsilí a petícii sa konečne podarilo dorovnať dôchodky stredne a vyššie príjmových seniorov aspoň na prijateľnú úroveň. Výzvou zostáva ešte viac pomôcť nízkopríjmovým poberateľom dôchodkov. A teraz príde niekto, kto podľa excelov, zjavne bez akejkoľvek empatie a úcty, hovorí o tom, že máme vysoký podiel dôchodkov na HDP. Pán Hellebrandt však zabudol povedať, že v rámci parity kúpnej sily sú naši poberatelia dôchodkov, seniori a ŤZP na úplnom konci všetkých týchto poberateľov v rámci krajín EÚ," uviedol predseda JDS Michal Kotian.

Situáciu podľa PS zneužila strana Hlas-SD

PS sa v reakcii na kritiku ohradilo, že vyjadrenia na diskusii boli zle pochopené a zneužité stranou Hlas-SD. "PS má za cieľ dôchodky zvyšovať, nie ich znižovať. Preto sme hlasovali za ich zvýšenie na májovej schôdzi. Zástupcov JDS preto pozývame na rokovanie o našom programe, aby sa sami presvedčili o našich plánoch a nemuseli sa nechať zaťahovať do kampane stranou Hlas-SD," dodal riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

Viac o téme: DôchodkyProgresívne SlovenskoHlas-SDJednota dôchodcov na Slovensku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu