Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svedkovia si v kauze Dobytkár protirečia: Pre jedných šlo o obchodný vzťah, pre druhých o korupciu

ŠTS otvoril proces v kauze Dobytkár
ŠTS otvoril proces v kauze Dobytkár (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BANSKÁ BYSTRICA – Kauza Dobytkár zostáva naďalej komplikovaným prípadom pre špecializovaný trestný súd. Svedkovia si totiž navzájom odporujú, či negujú výpovede kajúcnikov. Ani odposluchy nepriniesli svedectvo proti obžalovaným oligarchom.

Zatiaľčo jedna skupina farmárov v súvislosti s prideľovanými agrodotáciami hovorí o úplatkoch a korupcii, druhá skupina tvrdí, že ide o štandardný postup a nelegálnosť odmietajú. Súd sa tiež musí pasovať s pribúdajúcimi rozhodnutiami Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý slovenskú justíciu upozorňuje na to, aby dôkaznú situáciu vyhodnocovala nielen v neprospech, ale aj v prospech obvinených, uvádza SITA Náš Vidiek.

Hrdinovia v Ružinove: Ukážky práce policajtov, zdravotníkov a hasičov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Kropil, jeden z obžalovaných tvrdil, že úplatky neprijal, priznal však nepriamu korupciu – podplácanie za schválené dotácie. Michal Žúrek, jeden zo svedkov vypovedal, že medzi poľnohospodármi sa vedelo o priebehu prideľovania agrodotácií, výšku úplatkov podľa jeho slov mala byť 15 % z pridelenej dotácie. Kropil mal povedať svedkovi, že z úplatku dostáva len malú čiastku a zvyšok peňazí ide ďalej.

Pre jednych bola zmluva pamflet

Žúrek mal v roku 2018 realizovať projekt malej mliekarne s ďalšími tromi farmármi – dodávateľmi mlieka. Na schválení projektu na PPA sa mala podieľať Kropilova firma. Jeden z dodávateľov, Dušan Podmajerský odmietol spoluprácu, zmluvu označil za pamflet a Kropila za závadovú osobu a prípad oznámil polícii. Na hlavnom pojednávaní vypovedal o schéme, ktorú mal zastrešovať finančník Martin Kvietik. Ten reagoval, že ide o zneužívanie jeho mena, a že ide o dohady a klebety. Za zaujímavosť sa považuje, že Žúrek nespomínal obžalovaných oligarchov vrátane Kvietnika vo výpovedi pred súdom, ani v telefónnych odposluchoch.

Pre druhých sa obchod zdal výhodný 

Podľa farmárov Kropil nebol jediným, kto zastrešoval služby spojené so žiadosťami o nenávratný finančný príspevok z PPA, spomenuli aj spoločnosť Premier Consulting. Spoluprácu s Kropilom označili ako štandardný obchodný vzťah, uviedli, že projekty bolo ťažké vypracovať. Svedok Tibor Szabo označil Kropilovu odmenu za primeranú. Sprostredkovateľská provízia sa v agrosektore pohybuje od 5 % do 10 % z celého obchodu, Kropilova firma si účtovala 15 % z dotácie, výška tak tvorila 6 % z projektu.

Farmári tvrdili, že si Kropilovu firmu K-Plus preverovali a keďže na žiadne nelegálne praktiky neprišli, zmluvu podpísali. Svedok Miroslav Druga vypovedal, že ceny za vypracovanie projektov sa u podobných agentúr pohybovali od 10 % do 25 %, u Kropila platil 14 až 15 %, čo bolo celkovo 140 tisíc eur. Dodal, že faktúry boli vystavené a odvedená DPH. Kontakty svedkov s Kropilom označil Marek Para, obhajca obžalovaného Norberta Bödöra za riadne vyfakturovanú poradenskú činnosť. Uviedol tiež, že prokurátor v doterajšom priebehu konania nepredložil dôkazy o ovplyvňovaní rozhodovania pri prideľovaní dotácií. Podľa neho výpovede svedkov, predpoklady obžaloby priamo vyvracajú. Kvietikov obhajca D. Ivan hovorí, že obchodný vzťah s Kropilom bol pre svedkov výhodný a že žiadni svedkovia v prípravnom konaní ani na hlavnom pojednávaní nevypovedali o korupcii. Hlavné pojednávanie v kauze Dobytkár pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 20. júna.

Viac o téme: KorupciaSvedkoviaFarmáriKauza Dobytkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu