Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poslanci začali deň novelami, ktorým sa venujú v zrýchlenom režime

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali piatkové rokovanie novelou zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní. Následne prerokovali aj novelu zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia. Obom sa venujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Zmeny v zákone o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií majú reagovať na žalobu Európskej komisie proti Slovenskej republike z 20. decembra 2022. V novele ide najmä o spresnenie niektorých pojmov s cieľom zúženia okruhu prípadov, keď je potrebné vykonať kompenzačné opatrenie.

Najbližšie hlasovanie je v utorok 

Úprava zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia by umožnila Ministerstvu životného prostredia SR uzatvoriť a zrekultivovať skládky. Náklady by boli hradené z účelovej finančnej rezervy. V prípade, že táto bude nedostatočná, ministerstvo by malo použiť prostriedky zo štátneho rozpočtu. Peniaze by sa mali následne od prevádzkovateľa vymáhať. Má sa tak zabrániť špekulatívnym prevodom majetku, ktorými by sa prevádzkovateľ chcel vyhnúť finančnej zodpovednosti za uzatvorenie a rekultiváciu skládky odpadov. Návrh rieši aj prípady nezákonného umiestňovania odpadu. Následne by mali pristúpiť k rokovaniu o zákonoch, ktoré parlamentu vrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Počas piatka nebudú poslanci hlasovať o prerokovaných bodoch programu. Najbližšie hlasovanie ich čaká v utorok o 11.00 h.

Viac o téme: PoslanciRokovanie Parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu