Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Čaputová sa po hlasovaní parlamentu zariadila po svojom: Ódora poverila vládnutím až do TOHTO dátumu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zariadila sa po svojom. Po tom, čo parlament nevyslovil dôveru úradníckemu kabinetu Zuzany Čaputovej, rozhodla sa prezidentka ešte v ten istý deň poveriť vládu Ľudovíta Ódora vykonávaním jej pôsobnosti až do zostavenia novej vlády, ktorá vzíde z predčasných parlamentných volieb v septembri.

Prezidentka reagovala na dnešné hlasovanie parlamentu, v ktorom bolo za iba 34 poslancov zo 136 prítomných. Proti sa vyslovilo 43 poslancov, 54 sa zdržalo a 5 nehlasovalo. Vládu podporili len poslanci za SaS, nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera a Tomáš Valášek. Zdržali sa Sme rodina, OĽANO aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho. Proti hlasovali len poslanci Smeru-SD a niekoľkí nezaradení.

Čaputová poverila kabinet Ľ. Ódora vládnutím do vzniku vlády po voľbách (Zdroj: Topky/Maarty)

Prezidentka v reakcii na výsledky hlasovania uviedla, že vznik úradníckej vlády bola jediná ústavná možnosť ako priviesť Slovensko k predčasným voľbám po tom, ako parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera a zároveň sa v ňom nenašla parlamentná väčšina potrebná na vznik inej vlády.

Čaputová sa po hlasovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čaputová sa po hlasovaní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Odmietnutie väčšiny poslancov vysloviť dôveru vláde odborníkov, navyše bez presvedčivých vecných argumentov, preto považuje za veľmi nezrelý postoj. "V zmysle ústavy prezidentka vládu Ľudovíta Ódora poverí vykonávaním jej pôsobnosti až do zostavenia novej vlády, ktorá vzíde z predčasných parlamentných volieb v septembri," uviedol prezidentský palác. Čaputová zároveň ocenila postoj poslancov a poslaneckých klubov, ktoré hlasovali za vyslovenie dôvery vláde odborníkov.

Po nevyslovení dôvery v parlamente dnes o tretej popoludní vládu teda odvolala a zároveň poverila vládnutím. 

Viac o téme: úradnícka vládaZuzana ČaputováĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu