Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Nedoplatky ako z nočnej mory: Dvom ženám prišli tisícové čiastky na úhradu, s reklamáciami však neuspeli!

Inflácia sa podpíše na peňaženkách Slovákov. Zobraziť galériu (2)
Inflácia sa podpíše na peňaženkách Slovákov. (Zdroj: Gettyimages.com)

NOVÉ ZÁMKY - Boli si takmer isté, že ich ceny za ročné vyúčtovanie v prípade tepla, kúrenia a vody nebudú vysoké, no viac sa mýliť nemohli. Ide o dva čerstvé prípady z Nových Zámkov, kedy u dvoch domácností nastali obrovské nedoplatky za tieto položky. Odborníci navyše varujú, že toto nemusí byť jednorazovka, ale nastupujúci a hroziaci trend. Ceny za teplo totiž výrazne ovplyvnila pandémia covidu, vojna na Ukrajine aj vyplývajúca inflácia.

archívne video

Zásoby plynu Slovenska: Aktuálny stav a pripravenosť na ďalšiu vykurovaciu sezónu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na prípad dvoch žien z Nových Zámkov Adriány a Sofie upozornila TV Markíza. Práve tie v týchto dňoch zistili, že ich spotreba za predchádzajúci rok zrejme prekročila všetky medze, pričom štáto ohľadom tepla vykazoval, že ho máme dosť, a navyše išli dole aj burzové ceny za plyn. Pritom ide o obodbie, kedy sa do cien za bývanie ešte nepodpísala samotná inflácia.

Sumy poskočili nad tisíc eur, nastúpila reklamácia a následne splátkový kalendár

"Celkovo dokopy mám zaplatiť 1561,84 eur. Neviem si predstaviť, ako táto suma mohla vzniknúť," popísala svoj problém televízii Adriána z Nových Zamkov.

"Nedoplatok 1995 eur na malý dvojizbový byt. Najvyššia položka bola kúrenie. Ja som si myslela, že sa pomýlili. Tak sme podali reklamáciu," posťažovala sa aj Sofia z rovnakého mesta. Nepomohlo ani podanie reklamácie voči tejto faktúre s nedoplatkom. "Dnes sme dostali odpoveď od dodávateľa dát o jej kúrení. Na základe tohto vyjadrenia sme túto reklamáciu zamietli," reagoval na vzniknutú záležitosť pani Sofie predseda predstavenstva a riaditeľ Bytového družstva v Nových Zámkoch Peter Klobučník.  

Nedoplatky ako z nočnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

S reklamáciami nespokojné ženy neuspeli, niektorí však áno

"Ukázali mi históriu odberu a odber tam bol podľa ich systému a teraz čakám na odsúhlasenie splátkového kalendára," posťažovala sa opäť Adriána, ktorej rovnako reklamáciu zamietli. Najskôr si pritom pri prvotnom prečítaní faktúry myslela, že ide o omyl. Našli sa však aj takí, ktorí s reklamáciami uspeli, no nie sú to všetci. Tých úspešných tak minie splátkový kalendár. "Zo 64 reklamácií bolo uznaných ako oprávnených deväť," dodáva Peter Klobučník. 

Viac o téme: TeploBytovkaZúčtovanieNedoplatok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu