Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko rozšíri s Francúzskom spoluprácu v jadrovej energetike

(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Slovensko bude pri riešení diverzifikácie dodávok jadrového paliva pre elektrárne spolupracovať s Francúzskom. Tento záväzok je jednou z kľúčových oblastí memoranda, ktoré v stredu pri príležitosti návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona podpísali Slovenské elektrárne (SE) a francúzska spoločnosť Framatome, informovali SE.

"Jadrové elektrárne na Slovensku predstavujú kľúčové piliere našej národnej energetickej bezpečnosti. Zaistiť diverzifikáciu dodávok jadrového paliva pre stabilnú prevádzku elektrární Bohunice a Mochovce považujem za jednu z našich hlavných úloh. Som veľmi rád, že sme sa pri tomto projekte s Framatome spojili v spolupráci s ďalšími európskymi prevádzkovateľmi reaktorov VVER 440," uviedol generálny riaditeľ SE Branislav Strýček.

VIDEO Emmanuela Macrona v Prezidentskom paláci prijala Zuzana Čaputová 

Emmanuela Macrona v Prezidentskom paláci prijala Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

Framatome sa v spolupráci so Slovenskými elektrárňami a ďalšími európskymi prevádzkovateľmi sústredí na vývoj 100 % európskeho dizajnu jadrového paliva pre reaktory VVER 440. Memorandum o porozumení a rozvoji strategických vzťahov medzi Slovenskými elektrárňami a Framatome vytvára podľa SE základ pre ďalší rozvoj dlhodobých vzťahov v oblasti jadrovej energetiky - prevádzky a údržby jadrových elektrární, bezpečnosti a modernizácie, zvyšovania účinnosti, prístrojového vybavenia, v oblasti digitálnej a kybernetickej bezpečnosti. Framatome už v minulosti so SE spolupracoval, keď pre Mochovce 3 a 4 dodal systém kontroly a riadenia.

Viac o téme: SpoluprácaJadrová energetikaSlovenskoFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu