Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšia hanba je na svete! Na TOTO vôbec nie sme pripravení: Štatistika nás hodila na chvost Európy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovensko je v pripravenosti zdravotníckeho systému tretie najhoršie v Európe, zaostáva už len Rumunsko a Bulharsko. Vyplýva to zo štúdie Healthcare Readiness Index (HRI) 2023, ktorá posudzuje pripravenosť zdravotníckych systémov krajín EÚ, vrátane Veľkej Británie a Nórska, na budúce výzvy v sektore, ako je starnutie, nárast chronických ochorení či ďalšie vlny infekčných ochorení. Štúdiu zverejnila medzinárodná organizácia Globsec.

"(Ne)pripravenosť slovenského zdravotníckeho systému je v porovnaní s krajinami EÚ alarmujúca a pokiaľ nedôjde k nápravám, bude stav nášho zdravotníctva predstavovať veľké bezpečnostné riziko pre Slovensko, limitujúce ekonomiku krajiny či dlhodobý udržateľný rozvoj Slovenska," upozornil jeden z autorov indexu Martin Smatana. Z výsledkov štúdie vyplýva, že najlepšie pripravené čeliť výzvam sú krajiny s dobrým prístupom k inovatívnym technológiám, stabilným systémom financovania a efektívnou sieťou poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Výraznú časť svojich politík totiž smerujú na prevenciu a zlepšenie determinantov zdravia.

archívne video 

Zdravotné poisťovne boli za prvý štvrťrok v strate 69 miliónov eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Slovensku chýba politická kontinuita

Na druhej strane krajinám v dolnej polovici indexu, kam sa zaradilo aj Slovensko, chýba politická kontinuita, dochádza k častým personálnym zmenám na exekutívnej úrovni a na preventívnu zdravotnú starostlivosť sa alokuje nedostatočná časť výdavkov. Práve výdavky na zdravotnú starostlivosť sú v týchto krajinách často vnímané ako krátkodobé náklady, nie ako investícia do budúcnosti.

Nemocnica
Zobraziť galériu (2)
Nemocnica  (Zdroj: Getty Images)

Slovenskému zdravotníctvu podľa štúdie chýba jasne stanovené dlhodobé smerovanie a vízia. "Je to výsledkom aj toho, že priemerná dĺžka zotrvania ministra vo funkcii je od začiatku milénia menej ako dvadsať mesiacov a vedenie rezortu musí tráviť väčšinu času 'hasením' akútnych problémov," skonštatoval spoluautor štúdie Michal Štofko. V dôsledku toho potom podľa neho pochopiteľne nezostáva priestor na systémové kroky. "Aj preto má Slovensko v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ nadpriemernú mieru incidencie onkologických ochorení, obrovský investičný dlh či slabú dostupnosť inovatívnych riešení pre pacienta," dodal.

archívne video 

Eduard Heger a Michal Palkovič: Nové informácie týkajúce sa Plánu obnovy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Index bol verejnosti predstavený počas Globsec Fóra za účasti ministra zdravotníctva SR Michala Palkoviča, ako aj zástupcov viacerých politických strán a nezávislých expertov. "Na ministerstve vidím mnoho pozitívnych projektov, no niektoré sú ešte stále len v začiatkoch a je potrebné dotiahnuť ich do konca. Náš zdravotnícky systém potrebuje vyššiu kvalitu v oblasti digitalizácie, zintenzívniť aktivity v oblasti prevenčných programov a vytvoriť atraktívnejšie podmienky, ktoré pritiahnu viac obetavých a kvalifikovaných ľudí," uviedol Palkovič. Podotkol, že mnohé rozvojové či stabilizačné opatrenia sa mali aplikovať do praxe priebežne počas predchádzajúcich dvadsiatich rokov.

Viac o téme: ZdravotníctvoSlovenskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu