Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecké systémy Patriot zo Slovenska posilnia ochranu samitu NATO vo Vilniuse

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dve batérie nemeckého systému Patriot, ktoré v súčasnosti pôsobia na Slovensku, sa budú podieľať na ochrane samitu NATO vo Vilniuse. TASR o tom informovali z komunikačného oddelenia Ministerstva obrany (MO) SR.

Rezort ozrejmil, že ide o vopred konzultované rozhodnutie, ktoré padlo na základe efektivity využitia spojeneckých systémov tam, kde sú aktuálne najviac potrebné. "Litva totiž nedisponuje vlastnými kapacitami na splnenie takejto úlohy a na jej území nepôsobia iné členské krajiny NATO v takej miere ako pri ochrane Slovenska," vysvetlilo MO.

archívne video

Na Sliači sú aktuálne umiestnené tri batérie systému protivzdušnej obrany Patriot, informuje Naď (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Minister obrany Martin Sklenár podotkol, že preskupovanie techniky je prirodzenou súčasťou vývoja a zodpovedného vyhodnotenia bezpečnostnej situácie. "Rovnako ako bola na jar minulého roka spojencami výrazne a najmä urýchlene posilnená ochrana vzdušného priestoru Slovenska, je v súčasnosti aktuálnou potreba nasadiť spojenecké systémy vo Vilniuse. Platí, že Aliancia garantuje a reálne zabezpečuje obranu každého centimetra spojeneckého územia a všetkých jej občanov," vysvetlil.

Ochrana slovenského vzdušného priestoru ostáva prioritou

Ako ďalej zdôraznil, zabezpečenie ochrany slovenského vzdušného priestoru ostáva prioritou. "Okrem existujúcich slovenských prostriedkov tu bude naďalej pôsobiť aj taliansky systém SAMP/T, ako aj prostriedky protivzdušnej obrany Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Lešti," uviedol. Dodal, že v priebehu niekoľkých týždňov na Slovensko dorazí aj systém MANTIS, ktorý krajine daruje práve Nemecko, a ktorý bude chrániť infraštruktúru na východe krajiny. "Rezort obrany ďalej aktívne rokuje so spojencami a partnermi aj o ďalších možnostiach posilnenia kapacít na ochranu vzdušného priestoru," doplnil Sklenár.

Viac o téme: SamitOchrana NATOPatriot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu