Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nová technika a spôsobilosti výrazne zvýšujú schopnosti spojeneckých vojsk

Martin Sklenár Zobraziť galériu (2)
Martin Sklenár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

LEŠŤ - Nová bojová technika a nová rotácia vojakov, ktorá je aktuálne súčasťou mnohonárodnostnej bojovej skupiny NATO v Centre výcviku Lešť, výrazne zvyšuje schopnosti spojeneckých vojsk na Slovensku. V Lešti sa o tom v pondelok bol presvedčiť minister obrany SR Martin Sklenár.

"Sme veľmi radi, že aj na Slovensku pôsobí takáto mnohonárodnostná bojová skupina, ktorá výraznou mierou prispieva k obrane Slovenska, ako aj k spôsobilosti slovenských ozbrojených síl. Poskytuje nám také spôsobilosti, ktoré by sme samostatne získavali len veľmi dlho," uviedol Sklenár. "Táto bojová skupina vzhľadom na súčasnú situáciu na Ukrajine v prípade, že to bude potrebné, bude použitá na obranu Slovenskej republiky," dodal.


VIDEO Minister obrany SR Martin Sklenár navštívil Centrum výcviku Lešť

Minister obrany SR Martin Sklenár navštívil Centrum výcviku Lešť (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Schopnosti tohto práporu sa od predchádzajúcej rotácie vojakov výrazne zvýšili. Už len preto, lebo tu máme tanky Leopard 2A6 a ďalšie bojové prostriedky," uviedol veliteľ zoskupenia Miroslav Vybíhal. Úlohou vojakov je podľa neho cvičiť predovšetkým obranné situácie a udržať si schopnosti, ktoré výcvikom nadobudnú.

V centre výcviku v Lešti sa začína záverečná fáza cvičenia Slovenský štít
Zobraziť galériu (2)
V centre výcviku v Lešti sa začína záverečná fáza cvičenia Slovenský štít  (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

V Lešti aktuálne pôsobí približne 1100 vojakov

V Lešti aktuálne pôsobí približne 1100 vojakov mnohonárodnostných síl z ČR, SR, Nemecka, USA a Slovinska, pričom najviac vojakov je tam z ČR. Súčasťou ministrovej návštevy v Lešti bol aj slávnostný nástup príslušníkov mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobiacej na Slovensku spolu s technikou a následne presun jednotiek a techniky na miesta pôsobenia.

Viac o téme: VýcvikNATOMinister obranyLešťMartin SklenárNová technika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu