Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tragédia na východe Slovenska: V Košiciach zabíjal metanol! Dvaja mŕtvi, jeden bojuje o život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

KOŠICE - Na východe Slovenska v osade pri Košiciach údajne traja ľudia vypili metanol. Dvoch z nich zabil, tretí je v nemocnici.

Záhranári na východe Slovenska mali plné ruky práce. Zasahovať museli v osade pri Košiciach, kde sa traja ľudia otrávili metanolom. Dvaja z nich pritom zomreli. O prípade informujú tvnoviny. Podľa portálu tretí človek skončil v nemocnici. 

Čo je metanol?

Metanol (tiež metylalkohol, karbinol, drevný lieh) je najjednoduchší alifatický alkohol. Sumárny vzorec je CH3OH. Je to bezfarebná, alkoholicky zapáchajúca kvapalina, neobmedzene miešateľná s vodou. Je tekutý, horľavý a veľmi jedovatý. Metanol sa prirodzene nachádza v organizme ľudí a zvierat, ako aj v rastlinách. Je prirodzenou zložkou krvi, moču, slín a vydychovaného vzduchu.

archívne video

Polícia si objednala obed, vodič donášky nafúkal (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Zdrojom metanolu v organizme sú jednak metabolické procesy, jednak potrava Metanol sám o sebe nie je priamo toxický. V tele sa však pôsobením enzýmov alkoholdehydrogenáza a aldehyddehydrogenáza metabolizuje na kyselinu mravčiu, ktorá poškodzuje zrakový nerv a spôsobuje opuchy sietnice a acidózu, vedúcu až k smrti.

Viac o téme: AlkoholSmrťMetanolKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu