Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ódorov kabinet začal konať rýchlo: Po výmene štátnych tajomníkov prišiel rad aj na vedúceho úradu vlády

Jakab končí ako vedúci úradu vlády. Zobraziť galériu (8)
Jakab končí ako vedúci úradu vlády. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov by sa malo predĺžiť do konca roka, rokovať má o tom v stredu vládny kabinet. Výška príspevku za poskytnuté ubytovanie sa zmeniť nemá. Okrem toho dnes vláda odvolá aj doterajšieho vedúceho úradu vlády z dôb vlád OĽaNO Júliusa Jakaba, ktorý svoj koniec aj očakával.

Nikdy som nebol štandardným vedúcim úradu vlády, skôr som bol výsadkár

"Chcel som vám len oznámiť, že dnes budem na rokovaní vlády odvolaný a bude vymenovaný nový vedúci úradu vlády. Považoval som za chlapsky aj politicky korektné, aby hneď v prvý deň ako príde nový predseda úradnícke vlády, aby som mu funkciu dal do rúk a zodpovedne ju odovzdal ďalej novému náhradníkovi," povedal Jakab s tým, že nebol vraj nikdy štandardným vedúcim úradu vlády, ale skôr bol "výsadkarom" počas covidu či návštevy pápeža. 

VIDEO Jakab končí ako vedúci úradu vlády:

Július Jakab končí ako vedúci úradu vlády, sám priznal, že to čakal (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sám Jakab dodal, že už po niekoľkých dňoch práce s novými ministrami vraj pochopil, prečo prezidentka súhlasila s ich výberom za ministrov úradníckej vlády.

Ódorov kabinet začal konať
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Jakab zároveň priblížil, že v najbližšom mesiaci prídu finálne ponuky na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa v bratislavských Rusovciach, ktorý je v správe úradu vlády. Vyhodnotenie súťaže a otvorenie finálnych obálok bude na novom vedení. "Proces sme potiahli tak, že ÚV už nemusí v tomto prípade vykonať nič, iba počkať na finálne ponuky a podpísať zmluvy," skonštatoval.

Náhradníkom bude Michal Luciak

Jakaba vystrieda Michal Luciak, ktorý donedávna pôsobil aj ako poslanec strany Za ľudí.

Ódorov kabinet začal konať
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/msz)

Prostriedky Európskej únie sa použijú na národnú pomoc, zaznelo na úrade vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Remišová nomináciou Luciaka rozhodne nie je nadšená

Bývalá vicepremiérka z MIRRI Veronika Remišová (Za ľudí) výrazne kritizuje vládu za nomináciu Luciaka, ktorý už v súčasnosti pôsobil za SASKU. "Dať do jednej z najdôležitejších funkcií za vedúceho Úradu vlády súčasného, aktívneho poslanca strany SAS je všetko iné, len nie nepolitická vláda "odborníkov"," kritizuje Remišová.

Ódorov kabinet začal konať
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Nikdy nebol členom strany SaS, reaguje premiér

Ódor ozrejmil, že nájsť vhodného nástupcu nebolo jednoduché, pretože v danej odbornosti neexistuje veľa ľudí. Luciaka aktuálne vníma ako najlepšie možné riešenie. "Ak mám dobré referencie v tom, že človek má integritu, vie profesionálne niečo riadiť, pozná politický proces, pozná legislatívny proces a nechce kandidovať, nechce byť politicky činný, nemám ho prečo a priori odsudzovať," uviedol na margo toho, že Luciak sa v minulosti pohyboval vo viacerých politických stranách. "Síce sedí v klube SaS, ale nie je členom, ani nikdy nebol členom strany," dodal.

Ódorov kabinet začal konať
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako štátny tajomník končí aj Andrej Stančík

Novým štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR bude od pondelka (29. 5.) Peter Mišík. V stredu o jeho vymenovaní rozhodla vláda. Vo funkcii k 15. máju skončil Andrej Stančík.

Andrej Stančík skončil ako štátny tajomník.
Zobraziť galériu (8)
Andrej Stančík skončil ako štátny tajomník.  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Galéria: Druhé rokovanie úradníckej vlády Ľudovíta Ódora

Mišík vo Viedni pôsobí ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Rakúskej republike aj ako vedúci Stálej misie SR pri Organizácii Spojených národov a pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Andreja Stančíka vystrieda Peter Mišík.
Zobraziť galériu (8)
Andreja Stančíka vystrieda Peter Mišík.  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V rezorte zahraničných vecí pracoval v rokoch 2015 až 2017 ako generálny riaditeľ politickej sekcie. Pôsobil tiež okrem iného v Kancelárii prezidenta SR ako riaditeľ odboru zahraničných vzťahov.

Návrh o problematike spolužitia nezosobášených párov bol stiahnutý

Vláda stiahla z Národnej rady (NR) SR návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý mal riešiť životné situácie nezosobášených párov. Dôvodom je, že nie je adekvátnym a plnohodnotným riešením pre LGBTI+ komunitu. Vládny kabinet o tom rozhodol na stredajšom zasadnutí.

"Z pohľadu občianskej spoločnosti a jej reakcií v rámci legislatívneho procesu nesie problematika fiduciárneho vyhlásenia náboj kontroverzie, pretože na jednej strane zaznievajú hlasy, že ide o nedostatočnú právnu reguláciu, a na strane druhej je fiduciárne vyhlásenie spochybňované z dôvodu relativizácie rodinnoprávnych vzťahov," skonštatovalo ministerstvo spravodlivosti s tým, že to nepovedie k akceptovaniu právnej úpravy.

Na programe sú aj ďalšie personálne zmeny

Vláda bude rozhodovať aj o viacerých personálnych zmenách. Novým štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR sa od pondelka (29. 5.) má stať Peter Mišík. K zmenám má dôjsť aj na pozíciách generálnych tajomníkov služobných úradov Ministerstva spravodlivosti SR a Ministerstva životného prostredia SR i Protimonopolného úradu SR.

Ódorov kabinet začal konať
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda vlády SR Ľudovít Ódor sa v stredu presunie na zahraničnú pracovnú cestu do nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. Zúčastní sa slávnostnej večere pri príležitosti 25. výročia vzniku Európskej centrálnej banky.

Príspevky na ubytovanie odídencov až do konca roka

Vláda v stredu predĺžila poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov do konca roka. Výška príspevku za poskytnuté ubytovanie sa nemení.

"Mnohí ubytovatelia si vytvorili s osobami z Ukrajiny naozaj priateľské vzťahy, ktoré pomáhajú vytvoriť prostredie vhodné na začlenenie sa do bežného života. Integrácia do spoločnosti a pokračovanie v bežnom spôsobe života sú veľmi dôležité a som preto rád, že na Slovensku vieme susedom z vojnou skúšanej Ukrajiny pomôcť s vytvorením druhého domova," povedal minister vnútra Ivan Šimko.

Viac o téme: úrad vládyRokovanie Július Jakab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu