Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pápež udelil talianskemu prezidentovi Mattarellovi Medzinárodnú cenu Pavla VI.

(Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM - Pápež František v pondelok udelil talianskemu prezidentovi Sergiovi Mattarellovi prestížnu Medzinárodnú cenu Pavla VI. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry ANSA.

Toto ocenenie sa udeľuje jednotlivcom, "ktorí svojimi štúdiami a prácami prispeli k nárastu náboženského významu vo svete". "Som rád, pán prezident, že môžem byť nástrojom uznania v mene tých, mladých i nie tak mladých, ktorí vo vás vidia majstra... a predovšetkým dôsledný, kultivovaný príklad služby a zodpovednosti," povedal pápež. František podľa agentúry ANSA hovoril o Mattarellovej angažovanosti v boji za právo a poriadok. Spomenul aj jeho brata Piersantiho Mattarellu, predsedu regionálnej vlády na Sicílii, ktorého v roku 1980 zavraždila mafia, a ďalších mučeníkov boja proti organizovanému zločinu.

Cena Pavla VI. bola založená v roku 1979

Mattarella uviedol, že finančnú odmenu spojenú s ocenením venuje komunite pracujúcej pre zdravotne postihnutých, bezdomovcov a iné zraniteľné skupiny, ktorých zariadenia v severotalianskom regióne Emilia-Romagna boli v máji poškodené ničivými povodňami. Peniaze pôjdu Komunite Jána XXIII., ktorá bola založená v zmienenom regióne a prevádzkuje opatrovateľské domy, kliniky a vývarovne, spresnil Mattarella. Medzinárodná cena Pavla VI. je ocenenie založené v roku 1979 Inštitútom Pavla VI. v Brescii a pomenované na počesť pápeža Pavla VI., ktorý bol hlavou katolíckej cirkvi od roku 1963 do svojej smrti v auguste 1978. Mattarella (81), rodák zo sicílskeho Palerma, je praktizujúci katolík a druhý najdlhšie slúžiaci taliansky prezident - po Giorgiovi Napolitanovi, ktorý bol hlavou štátu v rokoch 2006-2015.

Viac o téme: PápežSergio MattarellaCena Pavla VI.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu