Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pre extrémne počasie môžu poisťovne zvýšiť ceny či odmietnuť nové zmluvy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na extrémne počasie v čoraz väčšej časti Slovenska môžu poisťovne reagovať zvýšením cien alebo odmietnutím nových zmlúv v najrizikovejších oblastiach. Upozornila na to spoločnosť OVB Allfinanz Slovensko.

Riziko extrémnych prejavov prírodných živlov na Slovensku bude stúpať. Inštitút environmentálnej politiky (IEP) spracoval spolu s odborníkmi z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) štúdiu ohrozenia Slovenka klimatickými hrozbami.

Archívne video: Minister životného prostredia SR Ján Budaj o probléme s poistením poškodených budov po požiari v Banskej Štiavnici

Minister životného prostredia SR Ján Budaj o probléme s poistením poškodených budov po požiari v Banskej Štiavnici (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Zo zistení vyplynulo, že takmer milión ľudí žije v najvyššom stupni ohrozenia extrémnymi horúčavami. Sucho ohrozuje najviac Žitný ostrov. Naopak, extrémnymi zrážkami a z nich plynúcimi záplavami sú najviac ohrozené okresy Tvrdošín, Snina a Sobrance.

Poistenie treba uzavrieť čím skôr

Poisťovne budú na tieto zvýšené riziká reagovať buď zvyšovaním cien poistného, alebo ukončením uzatvárania nových poistných zmlúv v danej oblasti. "Je pravdepodobné, že časom budú poisťovne pri rizikových oblastiach uplatňovať práve druhé riešenie. Ak máte nehnuteľnosť v rizikovej oblasti, je dôležité uzavrieť si poistnú ochranu čím skôr. V takom prípade poisťovňa môže vypovedať vašu zmluvu až pri splnení zákonných podmienok na podanie výpovede," povedal finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Pre extrémne počasie môžu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Množstvo nehnuteľností poistenie nemá

Odborníci odhadujú, že viac ako 50 % nehnuteľností na Slovensku nie je poistených. Ďalším problémom je podľa spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko podpoistenie pre neaktualizované zmluvy. Z prieskumu, ktorý si objednala spoločnosť OVB, vyplýva, že 44 % ľudí by malo záujem o preskúmanie ich poistnej zmluvy, či aj ich majetok je podpoistený. Riziko podpoistenia si uvedomuje 57 % respondentov.


Poisťovňa môže podľa legislatívy vypovedať zmluvu pri poistení nehnuteľnosti z niekoľkých taxatívnych dôvodov. Patria medzi ne aj zvýšené riziko a časté škodové udalosti. Poisťovne sa pri uzatváraní zmlúv pýtajú na výskyt povodní, záplav a ďalších živelných udalostí v oblasti za posledných desať rokov. Ak počet škodových udalostí pri konkrétnej nehnuteľnosti následne prekročí istú mieru, môže poisťovňa vypovedať zmluvu.

Viac o téme: PoisteniePočasieNehnuteľnostiRizikové lokality
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu