Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Politici reagujú na rozhodnutie súdu v prípade vraždy Jána Kuciaka: Príbeh ostal podľa prezidentky nedopovedaný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Ramon Leško)

BRATISLAVA - Po rozhodnutí súdu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zostali mnohí v šoku. Kým Alena Zsuzsová je podľa rozsudku v prípade objednávky vraždy vinná, Mariána Kočnera súd spod obžaloby oslobodil.

video

V kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov sa očakáva rozsudok (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zuzana Čaputová o rozsudku

Prezidentka Zuzana Čaputová je z rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sklamaná a prekvapená. Rozhodnutie však podľa nej treba rešpektovať. Vyplýva to z jej vyjadrenia na sociálnej sieti. "Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamanie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zsuzsovej a oslobodením Mariana Kočnera čiastočne potvrdil príbeh, ktorý sa stal, avšak nateraz ostal nedopovedaný," povedala. 

Rozhodnutie súdu je podľa nej dôležité rešpektovať aj pri "takýchto nečakaných verdiktoch". Poukázala na to, že si treba počkať na odôvodnenie rozhodnutia a následne aj na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR. Hlava štátu skonštatovala, že myslí hlavne na rodičov zavraždeného novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Korupciu, kriminalitu a zlo nevieme vymazať z tohto sveta, ale vieme budovať štát, ktorý ich dokáže trestať. Nestrácajme vieru, aj keď je to v tejto chvíli ťažké," dodala. 

 

Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamenie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zsuzsovej a...

Posted by Zuzana Čaputová on Friday, May 19, 2023

Premiér rozhodnutie rešpektuje, ale má zmiešané pocity

Predseda vlády SR Ľudovít Ódor  rozhodnutie súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka plne rešpektuje, aj keď sa osobne nevie ubrániť zmiešanému pocitu. Jeho stanovisko poskytol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

"Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ostáva aj po dnešku otvorenou traumou. Rozhodnutie súdu plne rešpektujem, aj keď sa osobne neviem ubrániť zmiešanému pocitu. Stále nie sme na konci a cesta k spravodlivosti pokračuje. Teraz to nemôžeme vzdať," uviedol.

Politici reagujú na rozhodnutie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Robert Fico sa vyjadril takto

Predseda Smeru-SD Robert Fico nemá podľa svojich slov informácie, aby mohol komentovať súdne rozhodnutie oslobodiť Mariana Kočnera a odsúdiť Alenu . "Tlak médií uložiť obidvom doživotný trest bol enormný, preto sa na verdikt súdu pozerám s rešpektom," reagoval na sociálnej sieti. Zároveň kritizoval špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, že je "zloduch" a poukazoval na jeho údajné kontakty s Alenou Zsuzsovou.

Politici reagujú na rozhodnutie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Reagovali aj ďalší politici

Líder OĽANO Igor Matovič verí, že Božie mlyny síce melú pomaly, ale spravodlivo a aj podnikateľ Marian Kočner si po odvolaní sa pozostalých nakoniec vypočuje spravodlivý rozsudok. Exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) nerozumie, prečo Mariana Kočnera súd oslobodil. Neporozumela rozsudku a jeho odôvodneniu.

 

25 rokov … ZSUZSOVÚ SÚD UZNAL ZA VINNÚ

Posted by Igor Matovic on Friday, May 19, 2023

"Je úplnou nevyhnutnosťou, aby súd urobil maximum pre vysvetlenie dôvodov svojho rozhodnutia," uviedla. Myslí si, že súd mal dať aj novinárom priestor na otázky. Nepochybuje o tom, že sudcovia rozhodli v najlepšom vedomí a svedomí, treba však podľa nej urobiť viac pre uverenie, že súdy rozhodujú spravodlivo.

Verdikt súdu nedáva zmysel ani nezaradenému poslancovi parlamentu pôsobiacemu v mimoparlamentnej strane Demokrati Jurajovi Šeligovi. "Onemel som, nedáva to zmysel, vysvetleniu logicky nerozumiem. Cítim pachuť sklamania," skonštatoval.

Mimoparlamentné KDH poukázalo na to, že piatkové rozhodnutie otvára mnohé otázniky a nemožno sa čudovať, že v mnohých vyvoláva prekvapenie. "Pre Slovensko je kľúčové, aby u nás fungoval právny štát a spravodlivosť platila pre každého," skonštatovalo v stanovisku. Hnutie avizovalo, že k rozsudku sa vyjadrí po písomnom zdôvodnení rozhodnutia súdu.

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová verí, že Najvyšší súd spravodlivo rozhodne aj o Marianovi Kočnerovi.

Prekvapený je aj Michal Šimečka

Predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka netají, že ho rozsudok nepríjemne prekvapil. Som sklamaný a úprimne nerozumiem. Špecializovaný trestný súd práve oslobodil Mariana Kočnera spod obžaloby za objednávku vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Naopak, Alena Zsuzsová bola uznaná za vinnú. Ako politici aj občania musíme rozhodnutia súdov rešpektovať. Zároveň sa však obávam, že po takomto rozsudku bude hrozná trauma pokračovať - pre rodiny obetí, aj pre Slovensko,“  zareagoval na dnešné rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý vyniesol definitívny verdikt. 

Politici reagujú na rozhodnutie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Jana Bittó Cigániková zaregovala vešmi stručne, ale jasne. "Nerozumiem... Ľúto mi je hlavne rodiny a blízkych Martinky a Jana," uviedla na sociálnej sieti.

Jana Bitto Cigániková
Zobraziť galériu (8)
Jana Bitto Cigániková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Jednou z troch zásadných priorít vlády Petra Pellegriniho bolo vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Dnešný rozsudok Špecializovaného trestného súdu vníma HLAS ako ďalší krok na ceste k spravodlivosti a rešpektuje ho," tlmočila stanovisko strany hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (8)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Reportéri bez hraníc reagujú tiež

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v piatok vzala na vedomie odsudzujúci verdikt Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku voči Alene Zsuzsovej v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Zároveň však označila za "debakel" rozsudok voči podnikateľovi Marianovi Kočnerovi, ktorého súd oslobodil pre nedostatok dôkazov.

"Berieme na vedomie usvedčenie objednávateľky vraždy Jána Kuciaka, ale tento verdikt zanecháva trpkú príchuť. Spravodlivosti nebolo úplne učinené zadosť," napísal vo vyhlásení generálny tajomník RSF Christophe Deloire.  Dodal, že RSF sa budú usilovať o dosiahnutie spravodlivosti a odhalenie celej pravdy o dvojnásobnej vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018, ktorá podľa neho podkopala slobodu tlače na Slovensku a v Európe.Reportéri bez hraníc pripomínajú, že Slovensko sa v ich tohtoročnom Svetovom indexe slobody tlače nachádza na 17. mieste zo 180 hodnotených krajín.

Viac o téme: ReakciePeter PellegriniZuzana ČaputováVražda Jána Kuciaka a Martiny KušnírovejMartin ŠimečkaJana Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu