Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Kontroverzné udalosti spájané s Jánom Slotom

Ján Slota
Ján Slota

Bratislava - Informácie o falšovaní podpisu predsedu vládnej Slovenskej národnej strany Jána Slotu na prezenčnej listine parlamentu vzbudili koncom minulého týždňa pozornosť verejnosti a médií.

ČTK prináša prehľad ďalších kontroverzných udalostí, ktoré sa spájajú so Slotom:

ROZHODNUTIA V ŽILINE
Kritici Slotovi počas jeho 16-ročného pôsobenia na čele žilinskej radnice vyčítali viaceré kontroverzné rozhodnutia. Nový primátor Ivan Harman (SDKÚ-DS) ho obviňoval z nezákonného predaja Štúrovho námestia neďaleko centra mesta, proti ktorému protestovala aj časť Žilinčanov či údajne nevýhodného odpredaja športovej haly na Bôriku. Harman tiež naznačoval, že mesto má po Slotovom pôsobení dve miliardy korún dlhov, audit hospodárenia mesta však ešte nebol zverejnený. Slotovi priaznivci šéfa SNS bránili, že Žilina za jeho pôsobenia prosperovala viac ako iné mestá.

MINULOSŤ
Z archívov komunistickej Štátnej bezpečnosti vyplýva, že Slota sa ako mladík za bývalého režimu na Slovensku zúčastnil na krádeži v obchode. Neskôr po úteku do Rakúska údajne vykrádal autá. Líder národniarov tieto informácie poprel a poukazoval na to, že zväzky ŠtB nie sú dôveryhodné. Slota tiež čelil obvineniu, že bol v roku 1979 odsúdený za bitku so svojím kolegom na oslave.

ALKOHOL
Slovenské médiá priniesli viacero reportáží, v ktorých bol šéf SNS údajne pod vplyvom alkoholu. Podľa denníka Sme napríklad tento rok opitý Slota v telefonickom rozhovore urážal českého prezidentského kandidáta Jana Švejnara, ktorého označil za "hnúj".

VÝROKY
Šéf SNS je známy ostrými výrokmi na adresu zástupcov menšín, opozície či médií. Šéfa opozičnej SMK Pála Csákyho označil napríklad za "lajno", homosexuálov nazval "buzerantmi". Po jeho najnovšom vyjadrení, keď prvého uhorského kráľa Štefana popísal ako "šaša na koni", sa rozpútala výmena názorov medzi Bratislavou a Budapešťou. Slota viackrát vyhlásil, že si za svojimi výrokmi stojí.

MAJETOK
Viaceré médiá upozorňovali, že Slotov majetok nezodpovedá jeho príjmom. Predseda strany má podľa nich k dispozícii viacero luxusných áut, lietadlo, jachtu či vilu na chorvátskom ostrove Rab. Oficiálne však Slota väčšinu tohto majetku nevlastní. Minulý rok zdôrazňoval, že všetok svoj majetok uviedol do majetkového priznania.

DOCHÁDZKA DO PARLAMENTU
Slotu podľa denníka Sme minulý týždeň v Národnej rade niekoľkokrát podpísal do prezenčnej listiny jeho stranícky kolega Rafael Rafaj. Slota pritom v parlamente podľa denníka dva dni nebol. Prípadom sa bude zaoberať aj polícia. Rafaj ani Slota zatiaľ bližšie na obvinenia nereagovali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu