Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Údajné falšovanie Slotovho podpisu nie je trestným činom

Bratislava - Polícia sa nebude zaoberať údajným falšovaním podpisu predsedu vládnej SNS Jána Slotu v Národnej rade, pretože podľa nej nedošlo k trestnému činu.

ČTK to dnes povedal hovorca policajného prezídia Martin Korch. Slotovi a jeho straníckemu kolegovi Rafaelovi Rafajovi, ktorý podpisy vraj falšoval, tak hrozí nanajvýš disciplinárny trest v parlamente.

"Polícia po analýze medializovaných informácií nevidí dôvod na ďalšie konanie v tejto veci v rámci svojich kompetencií," uviedol Korch. Jeho vyjadrenie prišlo iba niekoľko hodín po tom, čo riaditeľ Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar ČTK povedal, že polícia podozrenia z falšovania preverí.

Rafaj podľa denníka Sme minulý týždeň v utorok, v stredu a vo štvrtok sfalšoval podpis svojho šéfa do parlamentnej prezenčnej listiny. Slota bol pritom podľa denníka v parlamente iba v utorok. Rafaj ani Slota sa doposiaľ k prípadu nevyjadrili.

O afére by mal v utorok s oboma politikmi hovoriť predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý má v prípade opakovanej absencie poslancov na rokovaniach Národnej rady právo siahnuť im na platy. Za dve neospravedlnené absencie by im mal odrátať polovicu mzdy, za štyri neprítomnosti môžu prísť o celomesačnú mzdu. Podkladom na takéto rozhodovanie je pritom práve prezenčná listina.

Slota ako mimobratislavský poslanec mesačne zarába vyše 100.000 korún, čo je približne päťnásobok priemernej mzdy na Slovensku. Líder národniarov má už dlhší časť povesť poslanca, ktorý na rokovaniach parlamentu či jeho výborov chýba pomerne často.

Počínanie predsedu a poslanca SNS kritizovala opozícia. Šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš dnes vytkol Paškovi, že Slotovi doposiaľ absencie v parlamente toleroval. Vládni politici sa k prípadu zatiaľ vyjadrovali skôr zdržanlivo. "Je to problém konkrétneho človeka, konkrétnej politickej strany. Je to problém Národnej rady," vyhlásil premiér Robert Fico. Tvrdil, že sám do prípadu, v ktorom vystupuje jeho koaličný partner, zasiahnuť nijako nemôže.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu