Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Údajné falšovanie Slotovho podpisu preverí polícia

Rafael Rafaj
Rafael Rafaj (Zdroj: SITA)

Bratislava - Prípadom údajného falšovania podpisu predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu na parlamentnej prezenčnej listine sa bude zaoberať polícia.

ČTK to dnes povedal šéf policajného Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar. Slotu podľa denníka Sme minulý týždeň v Národnej rade niekoľkokrát podpísal do prezenčnej listiny jeho stranícky kolega Rafael Rafaj. Slota pritom v parlamente podľa denníka dva dni nebol.

"Určite sa tým zaoberať budeme. Treba pri posúdení zvážiť aj možný trestnoprávny rozmer," povedal ČTK Gašpar.

Polícia prípad preverí aj napriek tomu, že zatiaľ na Rafaja či Slotu nedostala od nikoho trestné oznámenie. "V zmysle zákona sme povinní skúmať a zaoberať sa podozreniami," vysvetlil Gašpar. Šéf protikorupčnej jednotky zatiaľ o tom, či mohlo ísť napríklad o trestný čin podvodu, špekulovať nechcel.

Ak by poslanca chcela polícia stíhať, musela by si na to vypýtať súhlas Národnej rady. Poslanci majú totiž počas svojho funkčného obdobia trestnoprávnu imunitu.

Rafaj podľa Sme podpísal svojho šéfa minulý týždeň v utorok, v stredu a vo štvrtok. V utorok síce Slota do parlamentu prišiel, v ďalšie dni tam však už nebol, informoval denník cez víkend.

Slota má už dlhší časť povesť poslanca, ktorý na rokovaniach parlamentu či jeho výborov chýba pomerne často. Podpisy v prezenčnej listine sú podkladom pre priznanie poslaneckého platu. Slota ako mimobratislavský poslanec poberá v Národnej rade mesačne mzdu 108.900 korún. Pokiaľ má poslanec minimálne dva dni neospravedlnené, predseda parlamentu by mu mal znížiť plat o polovicu. Ak má neospravedlnené štyri dni, môže prísť o celý mzdu.

Rafaj ani Slota sa k prípadu zatiaľ nevyjadrili, konkrétnejší postup voči poslancom zatiaľ neohlásilo ani vedenie Národnej rady. Predseda parlamentu Pavol Paška sa podľa svojho hovorcu Jozefa Plška chce s oboma poslancami o prípade rozprávať, podrobnosti však nespresnil.

Podľa šéfa poslaneckého klubu najväčšej opozičnej strany SDKÚ-DS Stanislava Janiša by mal v prípade údajného falšovania podpisu konať predseda parlamentu. "Toto je vec, ktorá nemôže zostať nepovšimnutá," povedal ČTK. Poslanec zároveň vytkol Paškovi jeho doterajší postup, keď toleroval Slotove nedochádzanie do parlamentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu