Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nehoda na diaľnici D2: Nové detaily o zrážke autobusu s kamiónom, desivá bilancia tragédie

Novovymenovaný minister zdravotníctva Michal Palkovič k tragickej nehode na diaľnici D2. Zobraziť galériu (17)
Novovymenovaný minister zdravotníctva Michal Palkovič k tragickej nehode na diaľnici D2. (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Bratislavský kraj, Topky/ Ján Zemiar)

MALACKY – Na diaľnici D2, približne na 15. kilometri na úrovni odpočívadla Závod v smere do Českej republiky, došlo k dopravnej nehode autobusu a nákladného vozidla. Diaľnica je v danom úseku uzavretá. Z miesta nehody hlásia prvú obeť.

Pri vážnej nehode na diaľnici D2 v smere do Česka sa zrazil autobus a kamión (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

  • Krátko pred 11. hodinou vrazil autobus plný maďarských cestujúcich na diaľnici D2 pri Kútoch do kamióna
  • Na mieste zasahuje viac ako hasičov z Malaciek a Bratislavy, tri vrtuľníky a desiatky záchranárov
  • Podľa záchranárskych zložiek je na mieste 59 zranených, z čoho deviati sú zranení vážne
  • Nemocnica v Bratislave aktivovala traumatologický plán
  • Hovorkyňa Prezídia HaZZ potvrdila jednu obeť

Mimoriadnu situáciu sledujeme online:

20:00 Týmto mimoriadny online prerušujeme. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami.

19:30 Diaľnica D2 v smere na Brodské je po pondelkovej nehode kamióna a autobusu prejazdná bez obmedzení. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Jana Šimunková. "Prípad si prevzal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ v Malackách. Presné príčiny a okolnosti dopravnej nehody sú predmetom ďalšieho vyšetrovania," spresnila.

17:00 Po pondelkovej nehode autobusu na D2 v UNB hospitalizovali 10 pacientov, z toho 8 v kritickom stave, informoval riaditeľ nemocnice Alexander Mayer. Zranení boli hospitalizovaní aj v nemocniciach v Malackách, Trnave a Skalici. Prezident HaZZ Pavol Mikulášek potvrdil, že išlo o autobus s maďarskými turistami.

„Rozsah zranení je skutočne alarmujúci. Sú to polytraumy, ľudia, ktorí vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu, sú tam rozsiahle traumatické zmeny tváre, panvy, dolných končatín vyžadujúce si okamžitú intervenciu, ktorú pacienti dostali,“ povedal minister Palkovič.

Nehoda na diaľnici D2:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prvé oznámenie o nehode záchranári obdržali o 10:33, prvých zranených mali záchranári odvážať už o 11:17.  V skalickej nemocnici sú aktuálne štyri pacientky. „Sú v starostlivosti lekárov OAIM a JIS, ide prevažne o viacpočetné zlomeniny, pomliaždeniny, otras mozgu. Jedna pacientka musela byť okamžite operovaná," doplnila hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Autobus, ktorý sa na diaľnici zrazil s kamiónom, išiel z Maďarska do Česka. „Podľa informácií, ktoré sme dostali, smerovali z mesta Miškolc do Prahy na rekreáciu," uviedol Mikulášek. Diaľnica je v danom úseku podľa ministra vnútra Ivana Šimka naďalej uzavretá. „Robia sa úkony, ktoré sú potrebné pre vyšetrenie celej nehody," poznamenal.

Nehoda na diaľnici D2:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

16:00 Pri tragickej nehode sa zrazil kamión s autobusom s maďarskými cestujúcimi. K celej situácii sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným a blízkym zatiaľ jedinej obete tragickej zrážky kamióna a autobusu s maďarskými cestujúcimi na diaľnici D2," napísala na sociálnej sieti. Prezidentka informovala aj o svojom kroku odoslania sústrastnému telegramu maďarskej prezidentke Katalin Novákovej.

 

Vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným a blízkym zatiaľ jedinej obete tragickej zrážky kamióna a autobusu s maďarskými...

Posted by Zuzana Čaputová on Monday, May 15, 2023

15:40 K tragickej nehode sa naživo vyjadrujú novomenovaní minister zdravotníctva Michal Palkovič a minister vnútra Ivan Šimko. 

Minister zdravotníctva Michal Palkovič a minister vnútra Ivan Šimko k vážnej nehode na diaľnici D2 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:32 Hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová potvrdila správy o jednej obeti dopravnej nehody na diaľnici D2. Počet zranených sa zvýšil na 59.

14:30 Polícia vodičom na diaľnici D2 odporúča využiť výjadzy z diaľnice už v Lamači v smere na Záhorskú Bystricu a Stupavu.

Nehoda na diaľnici D2:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Polícia SR - Trenčiansky kraj)

14:21 Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva (KR) PZ v Bratislave Jany Šimunkovej boli dychové skúšky na zistenie alkoholu v organizme oboch vodičov negatívne. Alkohol tak v rozhodujúcom momente rolu nezohral.

13:50 Zranení sú letecky transportovaní do nemocníc podľa typu zranenia. Podľa našich informácií mali zranení utrpieť poranenia hrudníka a tváre.

Zranených po vážnej dopravnej nehode na diaľnici D2 transportujú do nemocníc vrtuľníky (Zdroj: UNB)

13:28 Z miesta nehody hlásila jednu obeť a 55 zranených osôb z čoho bolo deväť ťažko zranených. Niektorí zranení účastníci dopravnej nehody boli prevezení do Univerzitnej nemocnice. Zvyšok je ošetrovaný v evakuačnom autobuse HaZZ a v stane Záchrannej brigády HaZZ v Malackách.

13:10 Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) pripravila tímy lekárov a uvoľnila operačné sály pre poskytnutie okamžitej zdravotnej starostlivosti.

Hovorkyňa UNB Eva Kliská o aktuálnom stave po dopravnej nehode na D2

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská k vážnej nehode na D2 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:10 Na mieste stále zasahujú letecké záchranné zložky. Rozsiahle kolóny pred miestom nehody sa rozširujú, predlžuje sa aj čas čakania. Stellacentrum hlási zdržanie až 60 minút, pri ceste do Česka odporúčajú z diaľnice zísť už pri Lozorne.

Nehoda na diaľnici D2:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

12:45 Zraneným cestujúcim poskytujú zdravotníci prvú pomoc v narýchlo postavenom stane.

Nehoda na diaľnici D2:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

12:42 Nehoda sa zrejme udiala tak, že kamión vychádzal z odpočívadla a nevšimol si prichádzajúci autobus, ktorý do neho vrazil zozadu.

12:33 Hasiči stále na mieste vyťahujú z autobusu zakliesnených ľudí

 

Vážna dopravná nehoda na diaľnici D2 ‼️🚨🚒 Hasiči momentálne zasahujú pri vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na...

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Monday, May 15, 2023

12:32 Bratislavská posádka leteckých záchranárov informuje, že sa po odovzdaní pacienta v nemocnici vracia späť k nehode pre ďalšieho pacienta.

Letecké zábery z dopravnej nehody na diaľnici D2

Vážna nehoda na diaľnici D2 v smere na Českú republiku (Zdroj: Facebook/ Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

12:30 Univerzitná nemocnica v Bratislave už v súvislosti s tragickou nehodou aktivovala traumatologický plán.

Nehoda na diaľnici D2:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

12:29 Aktuálne správy z miesta nehody hovoria minimálne o dvoch obetiach na živote. Svedkovia popisujú nehodu ako úplný masaker.


PZ SR ďalej informuje, že policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave aktuálne odkláňajú premávku v smere na Malacky po ceste č. I/2 cez obec Moravský Svätý Ján. Upozorňujú, že v súvislosti s dopravnou nehodou bude tento úsek diaľnice D2 dlhodobo uzatvorený a dopravná nehoda je aktuálne v štádiu riešenia. K dopravnej nehode malo dôjsť dnes krátko pred obedom. 

Nehoda na diaľnici D2:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Bratislavský kraj)

Na mieste nehody zasahujú 3 záchranárske vrtuľníky. „Bratislavská posádka sa po odovzdaní pacienta v nemocnici vracia späť k nehode pre ďalšieho pacienta,“ informovala letecká záchranná služba.

Nehoda na diaľnici D2:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Pri dopravnej nehode zasahujú všetky záchranné zložky. „Na mieste udalosti momentálne zasahuje 28 príslušníkov HaZZ z Malaciek a z Bratislavy, ktorí poskytujú zraneným osobám predlekársku prvú pomoc a vyslobodzujú zakliesnené osoby z havarovaného autobusu,“ informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová. Podľa aktuálnych informácii malo až 37 cestujúcich utrpieť zranenia rôzneho rozsahu. Straty na životoch zatiaľ oficiálne hlásené nie sú.

Nehoda na diaľnici D2:
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Správu budeme aktualizovať.

 

AKTUÁLNE: DOPRAVNÁ NEHODA NA DIAĽNICI D2 SMER KÚTY Upozorňujeme vodičov, že na úrovni odpočívadla Závod (15 – 15.5...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Monday, May 15, 2023
Viac o téme: PolíciaMalackyNehodaDopravná nehodaKútyDiaľnica D2Česká republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu