Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pred víkendom vám tankovanie prevetrá peňaženky! Budeme svedkami poklesu cien? Na slovenskom trhu sa objavil nový hráč

Na Slovenskom trhu sa objavil nový hráč: Poľská spoločnosť môže zásadne zmeniť hru. Zobraziť galériu (4)
Na Slovenskom trhu sa objavil nový hráč: Poľská spoločnosť môže zásadne zmeniť hru. (Zdroj: Getty Images, Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Pokiaľ sa rozhodnete vydať na cesty Slovenskom alebo vás pri rannej ceste do práce zaskočí prázdna nádrž, tradične máte na výber len z pár možností. Palivá si dnes môžete naplniť len v sieti troch najväčších spoločností, ktorých mená pozná dnes už každý skúsený motorista. Shell, OMV, Slovnaft či niekoľko súkromných staníc dnes však už aktívne dopĺňa nový hráč na trhu. Poľská spoločnosť sa rozhodla zásadne zmeniť hru a konkurenčný boj tak môže vplývať aj na vývoj cien. Už v týchto dňoch ohlásili ďalšiu expanziu na našom trhu.

Ilustračné video:

Ceny na čerpacích staniciach sa opäť pohli: Znižujú sa každým týždňom (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Ceny benzínu a nafty sa v poslednom týždni zásadne nezmenili a už vo štvrtok sme si mohli všimnúť, že hodnoty na cenových tabuliach čerpacích staníc sa v podstate skoro nepohli. V priemere tak naftu pred víkendom natankujete za 1,425 €/l. Benzín po aprílovom vývoji cien už štandardne vyššie a za liter si tak v priemere zaplatíte 1,533 €. Pri najčastejších pohonných hmotách tak v rozdiele jedného týždňa spozorujete pokles zhruba o jednu 0,001 €/l.

Aj keď sú ceny výrazne nižšie, ako tomu bolo pri vrchole palivovej krízy, môžeme byť spokojní, že čierne scenáre o tankovaní za dve eurá sa nenaplnili. Situácia na slovenskom palivovom trhu by sa však už onedlho mohla zmeniť a kartami by mala zamiešať poľská spoločnosť Orlen.

Pred víkendom vám tankovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Orlen zvyšuje počet čerpacích staníc: Na Slovensku plánuje ďalšiu expanziu

Poľská spoločnosť PKN Orlen  výrazne zvýšila počet čerpacích staníc na Slovensku na aktuálnych 78 a zaradila sa tak po Slovnafte, OMV a Shell na štvrté miesto na trhu. Informoval o tom hovorca spoločnosti pre Slovensko Tomáš Schügerl. Expanzia na slovenskom trhu má podľa hovorcu ďalej pokračovať. Sieť čerpacích staníc Orlen vstúpila na Slovensko v roku 2019 otvorením svojej prvej stanice v Malackách, vtedy ešte pod značkou Benzina.

Pred víkendom vám tankovanie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Sieť čerpacích staníc sa tak priblížila doteraz najväčším hráčom. Aktuálnou jednotkou na našom trhu je slovenská spoločnosť Slovnaft, ktorá aktuálne prevádzkuje  vyše 200 čerpacích staníc. Spoločnosti OMV a Shell majú dnes napokon len o niekoľko čerpacích staníc viac, ako spoločnosť Orlen Ten na Slovensku prevádzkuje 78 čerpacích staníc. „Naším zámerom je pokračovať v expanzii na slovenskom trhu, čoskoro sa rozrastieme na počet 91 čerpacích staníc. V blízkej budúcnosti sa chceme stať trhovou dvojkou na Slovensku," uviedol Schügerl.

Viac o téme: SlovnaftNaftaOMVShellBenzínPohonné hmotyCeny PHMČerpacie staniceOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu