Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

RADÍME: 6 tipov ako neprehajdákať celú výplatu. Viete, za čo míňate? Pozrite si to priamo vo vašom mobile

Majte prehľad, za čo zaplatíte. Advertoriál Zobraziť galériu (7)
Majte prehľad, za čo zaplatíte. (Zdroj: Getty Images)

Rast životných nákladov vytvára stále väčší tlak na Slovákov, ktorí hľadajú spôsoby ako ušetriť peniaze. Dobrý domáci rozpočet pomáha ľuďom dodržať finančné záväzky, znížiť zbytočné výdavky, ušetriť a aj nasporiť si do budúcnosti. A hoci niektorí stále nedajú dopustiť na "obálkovú metódu", bankové aplikácie môžu pomôcť s týmto procesom mnohými spôsobmi.

V posledných rokoch sú bankové aplikácie čoraz populárnejšie. Sú pohodlným spôsobom prístupu k bankovým službám a efektívnemu spravovaniu peňazí z domu aj na cestách. Pripravili sme pre vás 6 tipov, ako vám mobilná aplikácia pomôže udržať kontrolu nad svojimi výdavkami a poradíme vám, ako ju používať bezpečne.

1. Majte prehľad, za čo platíte - kedykoľvek

Jednou z hlavných výhod mobilných bankových aplikácií je možnosť sledovať svoje výdavky v reálnom čase. Znamená to, že si v mobile môžete kedykoľvek a kdekoľvek skontrolovať zostatok na bežnom účte alebo históriu transakcií za ľubovoľné obdobie. Prepojením vašich bankových účtov a kreditných kariet tieto aplikácie automaticky kategorizujú a zaznamenávajú všetky vaše transakcie, čím sa eliminuje potreba manuálneho zadávania.

Jednu z top slovenských mobilných aplikácií poskytuje Tatra banka svojim klientom automaticky k bežnému účtu.

Majte perfektný prehľad o svojich financiách - kedykoľvek.
Zobraziť galériu (7)
Majte perfektný prehľad o svojich financiách - kedykoľvek.  (Zdroj: Getty Images)

2. Sledujte svoje výdavky

Súčasťou mobilnej bankovej aplikácie Tatra banky je aj užitočný nástroj Spending report, ktorý vám uľahčí vytváranie a sledovanie rozpočtu. Všetky svoje výdavky, čiže všetky platby, ktoré odchádzajú z vášho účtu, vidíte v prehľadnom grafe a v ďalších prehľadoch, zobrazuje sa tam aj rozdiel medzi príjmami a výdavkami. Spending report je nastavený prehľadne po jednotlivých mesiacoch, ale viete si zvoliť ľubovoľné obdobie.

Spending report tiež umožňuje používateľom nastaviť limity výdavkov pre rôzne kategórie, ako sú potraviny, zábava, doprava a pod. a umožňuje používateľom vytvoriť si aj vlastné kategórie. Vďaka Spending reportu ľahko zistíte, koľko peňazí míňate v každej oblasti a podľa toho viete upraviť svoje návyky.

Spending report zaeviduje každý výdavok, ktorý odíde z vášho účtu.
Zobraziť galériu (7)
Spending report zaeviduje každý výdavok, ktorý odíde z vášho účtu.  (Zdroj: Getty Images)

3. Neviažte sa na úradné hodiny a plaťte účty načas

Časy, keď platenie účtov znamenalo ponáhľať sa do banky počas obmedzených úradných hodín alebo stáť v nekonečnom rade na pošte, sú preč. Či je to daň z nehnuteľnosti, poistenie, záloha na dovolenku v deň splatnosti, všetko zaplatíte pohodlne večer v kresle cez mobilnú appku. Táto flexibilita dokáže výrazne eliminovať stres z nedodržania termínov platieb a potenciálnych poplatkov z omeškania.

Ako to funguje? Jednoducho si otvoríte aplikáciu, vyberiete účet, ktorý chcete zaplatiť a autorizujete úhradu. Na pravidelné úhrady ako prenájom, platby za energie, obedy pre deti, lízingové splátky či poistenie využijete v aplikácii šikovné funkcie, ako je napríklad platba zadaná na neskorší dátum, inkaso či trvalé príkazy.

Vo vašom mobile je banka otvorená 24 hodín 7 dní v týždni.
Zobraziť galériu (7)
Vo vašom mobile je banka otvorená 24 hodín 7 dní v týždni.  (Zdroj: Getty Images)

4. Šetrite používaním appky

Používanie aplikácie mobilného bankovníctva môže byť pre používateľov vynikajúcim spôsobom, ako ušetriť peniaze. Tatra banka pre tento účel ponúka program My Benefit #premodruplanetu, ktorý sa dá aktivovať priamo v appke. Vďaka nemu môžete pri nákupoch aj ušetriť, získať zľavové kupóny a darčeky či získať peniaze späť vďaka platbe kartou.

Každá transakcia uskutočnená prostredníctvom aplikácie u vybraných obchodníkov generuje cashback, ktorý sa časom hromadí a jeho sumárnu výšku vidíte v aplikácii. Využitím ponúk cashbacku môžete efektívne ušetriť peniaze na svojich každodenných výdavkoch, od potravín a stravovania až po online nakupovanie a cestovanie.

Využite investičné sporenie v Tatra banke, v budúcnosti si poďakujete
Zobraziť galériu (7)
Využite investičné sporenie v Tatra banke, v budúcnosti si poďakujete  (Zdroj: Getty Images)

5. Plaťte mobilom

Platenie smartfónom spôsobilo revolúciu v spôsobe, akým spracovávame transakcie v dnešnom digitálnom veku. Vďaka platobným technológiám ako Apple Pay či Google Pay nebolo nakupovanie nikdy jednoduchšie a pohodlnejšie. Jednoducho priložíte smartfón k platobnému terminálu a transakcia prebehne bezpečne bez potreby fyzickej hotovosti alebo kariet. Platobné aplikácie pre smartfóny navyše často ukladajú viacero spôsobov platby, vernostných kariet a dokonca aj digitálnych potvrdení, čo zjednodušuje celý platobný proces.

Tento spôsob platby môžete využiť napríklad pri nákupe vstupeniek do divadla, na koncert alebo na platenie v e-shope. Cez mobilnú bankovú appku bezpečne platbu potvrdíte a môžete sa tešiť na predstavenie či nové oblečenie. Dokonca aj keď sa z domu vyberiete bez peňaženky, v ktorej ste okrem hotovosti mali aj platobnú kartu, nič nie je stratené. Cez mobilnú bankovú aplikáciu si dokážete vybrať aj hotovosť z bankomatu.

Plaťte mobilom jednoducho a bezpečne
Zobraziť galériu (7)
Plaťte mobilom jednoducho a bezpečne  (Zdroj: Getty Images)

6. Myslite na seba - sporte a investujte

Bankovú aplikáciu možno použiť na stanovenie dlhodobých finančných cieľov, či už je to sporenie na rekonštrukciu domu, splatenie dlhu alebo vybudovanie finančnej rezervy. Odborníci odporúčajú ihneď po výplate poslať si určitú sporiacu čiastku na sporiaci účet a „zabudnúť“ na ňu. V mobilnej aplikácii Tatra banka si takýchto finančných cieľov môžete nastaviť hneď niekoľko či už vo forme klasického sporenia alebo investičného sporenia. V aplikácii si zároveň môžete kedykoľvek pozrieť zostatok na týchto sporiacich účtoch. V prípade neočakávaných výdavkov si peniaze zo sporiaceho účtu prevediete v aplikácii na bežný účet a zaplatíte čo potrebujete.

K účtu v Tatra banke získate špičkovú aplikáciu a benefity

Ak to zhrnieme, bankové aplikácie ponúkajú celý rad nástrojov a funkcií, ktoré môžu používateľom pomôcť naplánovať si rozpočet a efektívnejšie spravovať svoje peniaze.

Najlepšia a najoceňovanejšia mobilná aplikácia Tatra banka je plná užitočných a praktických funkcionalít pre bežný život aj náročnejšie finančné produkty a operácie. Získate ju jednoducho - otvorte si účet  v Tatra banke, ktorá vám ponúka vedenie účtu prvý rok bez poplatku a k tomu môžete získať až 100 eur späť v podobe cashbacku.

Pripojte sa a získajte až 100 EUR od Tatra banky

button
button

 

Advertoriál pripravený v spolupráci s Tatra bankou.

 

Viac o téme: Tatra bankaSporenieNatívSpending reportBanková aplikácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu