Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalšie hrôzostrašné dôsledky slovenského manažovania pandémie: Vakcíny a aj milióny eur zrejme skončia v koši!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Manažovanie pandémie koronavírusu vyzeralo zo začiatku u nás ako jedno z ukážkových v celej Európskej únii. To sa však písal ešte rok 2020, kedy sa niečo také dalo tvrdiť. S ďalšími krokmi vlády nastal pomerne chaos, nespokojnosť ľudí a v EÚ sme spolu s príchodom vakcín spadli oveľa nižšie v rebríčku manažovania pandémie. Teraz prichádza ďalšia rana v podobe vakcín, ktoré zrejme skončia v koši a ktoré si štát objednal, no záujem o nich už nebol.

archívne video

M. Uhlerová: Dohodli sme sa na postupnom vypínaní opatrení v súvislosti s kovidom, ktoré zaťažujú zamestnanecké prostredie (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vakcíny a milióny eur v koši

O tomto nepríjemnom probléme informuje TV Markíza. Pritom to nebolo tak dávno, kedy sa na očkovanie stalo v dlhých radoch, predovšetkým v tých najväčších mestách. S ústupom ťažkého covidu a globálneho ohrozenia však vyvstáva otázka, čo s prebytkom objednaných vakcín, a tu je presne začiatok pekla. Máme ich totiž nevyužitých toľko, že môžu spolu s miliónmi eur skonči doslova v koši.

Ďalšie hrôzostrašné dôsledky slovenského
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Mizerný záujem o očkovanie

S odchodom toho najväčšieho nebezpečenstva sa navyše nie je čo čudovať, že záujem o očkovanie na Slovensku klesol na minimum, a tak sa tu objavilo množstvo prebytočných vakcín proti ochoreniu covid-19. 

Výsledkom tak je, že vakcíny po exspirácií sú v nasledujúcich množstvách:


Pfizer/BionTech - 1 819 822 dávok
AstraZeneca - 36 340 dávok
Johnson & Johnson - 100 dávok
Moderna - 491 100 dávok
Novavax - 376 600 dávok

Spolu - viac ako 2,7 milióna dávok (stav ku koncu mája)


Nebolo to lacné

Podľa všetkého je navyše cena za jednu dávku vakcíny okolo 15 eur, v prípade vakcíny Moderna to dokonca bolo ešte viac. Stačí niekoľko jednoduchých počtov, aby sme sa tak dostali k sume 40 miliónov eur, ktoré pravdepodobne skončia v koši. Treba však dodať aj to, že väčšinu z tejto sumy preplácala samotná Európska únia. Slovensko nevyužité vakcíny darovalo aj rozvojovým krajinám. Niektoré z nich skončili v Tanzánii, na Belize či v Egypte.

Očkovanie je v súčasnosti výhradne dobrovoľnou záležitosťou a v týchto dňoch sa na toto konkrétne hlási len niečo cez desiatku ľudí týždenne.

Viac o téme: VyhodenieHospodárenieŠtátVakcínyKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu