Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na TOTO si Slováci požičiavajú najviac! Šokujúci prieskum ukázal nový trend pri pôžičkách

Prieskum ukázal, čo je najčastejším dôvodom brania pôžičiek. Zobraziť galériu (7)
Prieskum ukázal, čo je najčastejším dôvodom brania pôžičiek. (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Bežní ľudia si dnes už aj pri kedysi bežných nákupoch lámu hlavu nad tým, ako budú svoje výdavky financovať. Splácanie najrôznejších pôžičiek sa tak stalo bežnou súčasťou našich životov. Treba si však uvedomiť, že v tom nie ste sami. S odpoveďou na to, koľko Slovákov je ochotných si na svoj chrbát zobrať ďalšie splátky a čo je najčastejším dôvodom týchto rozhodnutí prináša agentúra Ipsos vo svojom prieskume pre mBank. Trendy u svojich klientov však prezradili aj iné banky.

archívne video:

Nastavte si svoje platby tak, aby ste mohli míňať aj sporiť. Pozrite si ako sa to dá!

Prieskum ukázal, že postoj obyvateľov Slovenska k využitiu spotrebiteľského úveru sa oproti jeseni minulého roka výrazne nezmenil. Pribudlo však tých, ktorí odkladajú ciele, na ktoré si plánovali požičať. Až štvrtina opýtaných Slovákov podľa prieskumu uvažuje nad pôžičkou, pričom až 10% z nich predpokladá, že si bude musieť na jar, alebo v lete požičať neplánovane. Len 9% opýtaných sa vyjadrilo, že majú svoj dlhodobý cieľ, ktorého financovanie plánujú pôžičkou podporiť. Napokon 6% opýtaných si plánuje svoju už aktuálnu pôžičku konsolidovať a navýšiť.

 

V tomto roku si napokon neplánuje požičať väčšina opýtaných Slovákov, a to až tri štvrtiny všetkých opýtaných. Prieskum ukázal, že až 39% opýtaných si v tomto roku požičať nepotrebuje a skoro štvrtina, 22% pôžičku a s tým spojené zadlženie vyslovene odmieta. Nájdu sa aj takí, ktorí pôžičku plánovali, no z rozličných dôvodov sa jej uskutočnenie rozhodli odložiť, takéto správanie prieskum zaznamenal až u 14% opýtaných.

 Pôžička otvára nové možnosti v podnikaní.
Zobraziť galériu (7)
Pôžička otvára nové možnosti v podnikaní.  (Zdroj: Getteimyges.com)

Tretina Slovákov prežíva z ruky do úst: Niektorí sa môžu pochváliť finančnou rezervou

Šokujúce výsledky prieskumu ukázali aj fakt, že až tretina (32%) opýtaných prežíva „od výplaty k výplate“ a nevedia, ako to bude ďalej. Totožne 32% respondentov deklaruje, že aktuálny príjem a finančné prostriedky im postačujú a situácia sa pre nich výrazne nezmenila. Takmer každý 5. Slovák (19%) sa však obáva, že svoju ekonomickú situáciu bude musieť v najbližšom období riešiť. Len 18% respondentov napokon tvrdí, že disponuje aspoň trojmesačnou finančnou rezervou, ktorú dokáže navyšovať.

Na TOTO si Slováci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Potreby našincov sa medziročne zmenili: Najčastejším účelom je rekonštrukcia

Zatiaľ čo vlani si najväčšia skupina ľudí plánovala požičať na poplatky či ročné vyúčtovanie za energie, aktuálne dominuje najmä rekonštrukcia, na ktorú si plánuje požičať peniaze 14 % respondentov, pričom na jeseň minulého roka to bolo 11 %.  Na 10 % z jesenných 8 % vzrástol podiel respondentov, ktorí si plánujú požičiavať peniaze na kúpu auta. Rovnaké percento respondentov plánuje pôžičku na investície do zateplenia, v tomto prípade ich podiel vzrástol o štyri percentuálne body. Naopak, o tri percentuálne body z vlaňajších 12 % sa znížil záujem o pôžičky na poplatky či ročné vyúčtovanie za energie.

Na TOTO si Slováci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Podobný trend zaznamenala aj VÚB banka. Tvrdia, že vidia veľký nárast záujmu o pôžičky, k čomu mali pomôcť aj tzv. zelené pôžičky. „Mnoho Slovákov a Sloveniek dnes uvažuje nad rekonštrukciou svojho domu či bytu, najmä preto, aby znížili náklady na energie a tiež žili v zdravšej nehnuteľnosti. Zároveň je to skvelá príležitosť pre ľudí, ktorí si chcú požiadať o dotáciu od Slovenskej agentúry životného prostredia z Plánu obnovy a odolnosti,“ priblížil Dominik Miša, PR manažér VÚB banky pre Topky.

„Ide napríklad o projekty s ekologickou úsporou: zateplenie rodinného domu, zavedenie plynového kúrenia alebo výmenu plynového kotla, fotovoltaické panely, vypracovanie projektovej dokumentácie a získanie energetického certifikátu. Ekologické inovácie: kotol na biomasu, akumulačnú nádrž na dažďovú vodu, tepelné čerpadlo, solárne kolektory na ohrev vody,“ ozrejmil Miša

Na TOTO si Slováci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Slováci si požičiavajú aj na splácanie iných úverov: Investovať chcú aj do zelených riešení

Na otázky týkajúce sa aktuálnych trendov pri pôžičkách reagovala aj hovorkyňa Tatra banky Simona Miklošovičová. Aj keď banka nedisponuje presnými štatistikami, na základe zozbieraných dát tvrdia, že „Približne 30 % klientov uvádza, na aký účel použijú požičané peniaze. Najčastejším dôvodom pre úver je splatenie iných úverov. V porovnaní s minulým rokom tento účel poklesol a narástol podiel úverov, ktorými chcú klienti financovať kúpu auta. Rekonštrukcia nehnuteľnosti a zariadenie domácnosti sú v dôvodoch na treťom mieste,“ priblížila hovorkyňa.

Na TOTO si Slováci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Reakcia banky taktiež potvrdila trend vo vývoji účelov pre pôžičky. „Trend využitia spotrebiteľského úveru na dofinancovanie nehnuteľnosti je oproti minulému roku rovnaký. V záujme o financovanie hobby (bicykel, motorka) či mimoriadne životné udalosti (svadba, štúdium) zaznamenávame oproti minulému roku skoro dvojnásobný nárast. Ak sa pozrieme na financovanie udržateľných účelov, tak prevažná časť úverov sa využíva na financovanie fotovoltaiky alebo solárnych panelov,“ ozrejmila aktuálne trendy.

Viac o téme: PeniazePrieskumBankyRekonštrukciaIpsosÚveryPôžičkySplácanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu