Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Milan Vetrák a Juraj Šeliga pošlú Ústavnému súdu SR stanovisko k paragrafu 363

Juraj Šeliga
Juraj Šeliga (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽANO) a Juraj Šeliga (nezaradený) pošlú Ústavnému súdu (ÚS) SR stanovisko k paragrafu 363 Trestného poriadku. Avizovali to na piatkovej tlačovej konferencii. Má ísť o reakciu na to, že predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v prípade stanoviska prijatého ústavnoprávnym parlamentným výborom využil svoje právo a súdu ho podľa nich neposlal.

Vetrák priblížil, že ich stanovisko bude vychádzať zo záverov parlamentného výboru. "Bude doplnené ešte o ďalšie argumenty v prospech toho, že dnešné nastavenie paragrafu 363 nie je dobré," dodal. Ak by aj Ústavný súd SR nevyhlásil tento paragraf za nesúladný s ústavou, Šeliga očakáva odpoveď na otázky, aké sú mantinely použitia paragrafu 363, či môže byť konkrétne rozhodnutie o podnete v súvislosti s týmto paragrafom v rozpore s ústavou a "aké sú právomoci generálneho prokurátora pri aplikácii tohto paragrafu".

Archívne VIDEO

Mikulec sa vyjadruje k zmene paragrafu 363 a kauzu oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami označil za uzavretú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ústavný súd SR vo februári prijal na ďalšie konanie návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej na posúdenie ústavnosti sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Zároveň ho spojil s konaním, v ktorom daný paragraf napadla ešte koncom roka 2021 aj skupina poslancov NR SR. Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan vyjadril presvedčenie, že o podaniach by mohlo byť rozhodnuté zrejme do letných prázdnin.

Viac o téme: Milan VetrákJuraj ŠeligaParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu