Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Taraba prichádza s novým návrhom: Má v pláne posilniť paragraf 363, motivuje ho medializovaný Kažimírov prípad

Taraba chce meniť zákon. Zobraziť galériu (2)
Taraba chce meniť zákon. (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Zdá sa, že sa mu nepáči, akým štýlom dochádza k vydávaniu trestných rozkazov súdom, a tak to chce zmeniť. Reč je o poslancovi Tomášovi Tarabovi, ktorý najnovšie spája sily s Andrejom Dankom z SNS. Zalarmoval ho prípad Petra Kažimíra, ktorý podľa neho nemal vôbec šancu sa brániť, a tak sa chce pozrieť na zúbky paragrafu 363.

archívne video

Tarabovci sa spájajú s SNS a s Andrejom Dankom, vo veľkom skloňovali aj Romanu Tabák (Zdroj: FB/Tomáš Taraba)

Kažimír sa podľa neho nemohol vôbec brániť

"Nedávno Slovensko obletela informácia ako guvernér Národnej banky SR (Peter Kažimír, pozn. red.) bol odsúdený Špecializovaným trestným súdom bez toho, aby sa mohol vôbec na súde brániť," posťažoval sa vo videu na sociálnej sieti Taraba. Rozhodnutie súdu síce ešte nie je právoplatné, no Kažimír bol Špecializovaným trestným súdom odsúdený na peňažný trest vo výške 100 000 eur.

Chce meniť kľúčový paragraf, ktorý sa v poslednej dobe spája hlavne s Generálnou prokuratúrou 

"Na základe toho, čo sa udialo v posledných dňoch som podal návrh zákona, ktorý paragraf 363 v prospech ľudí jednoznačne posilní a to dvomi spôsobmi," uviedol ďalej vo videu Taraba.

Generálny prokurátor bude mať podľa neho povinnosť v zákonnej lehote rozhodnúť o akejkoľvek sťažnosti. "A čo je dôležité, ŠPU ak nevydá spis Žilinkovi, aby mohol preskúmať potenciálnu nezákonnosť v sťažnosti, tak toto nevydanie bude definovať ako marenie spravodlivosti," uvádza poslanec. "Zároveň návrh zabezpečí, že počas obdobia, keď bude generálny prokurátor preskúmavať možné pochybenia z pohľady ústavy a zákonov, nebude môcť byť podaná žiadna žaloba na súd," pochvaľuje si novú legislatívnu iniciatívu Taraba.

Kažimír avizoval, že podá odpor voči rozkazu vydanému súdom

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír podá v zákonnej lehote odpor proti trestnému rozkazu, vydanému samosudcom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Potvrdil jeho obhajca Ondrej Mularčík.

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír
Zobraziť galériu (2)
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

O vine Petra Kažimíra z podplácania rozhodol ŠTS na začiatku apríla, keď vydal trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100 000 eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Guvernér tvrdí, že je nevinný a nepochybuje o tom, že sa obháji na hlavnom pojednávaní. Podanie odporu proti trestnému rozkazu avizoval aj Úrad špeciálnej prokuratúry.

Viac o téme: Návrh zákonaTomáš Taraba363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu