Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Alarmujúce dáta ohľadom nútených sobášov: Od roku 2015 ich bol dvojciferný počet, niektoré deti mali len 12 rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Od roku 2015 na Slovensku identifikovali vyše 15 prípadov obchodovania s deťmi s cieľom núteného sobáša. Týkalo sa to detí vo veku od 12 rokov. Informovalo o tom ministerstvo vnútra, ktoré na problematiku poukazuje v novej brožúre.

archívne video

Milan Krajniak na tému: Ako docieliť, aby sa deti cítili bezpečne na internete? (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Hlavnou úlohou materiálu prevencie kriminality je šíriť osvetu a prispieť k zvýšeniu povedomia o danej problematike, keďže ide o závažný trestný čin a najčastejšie aj o rodovo podmienené násilie a násilie páchané na deťoch," priblížil rezort. 

Prípady sa týkajú hlavne mladých dievčat

Problematika sa podľa neho týka najmä dievčat a mladých žien, obeťou však môžu byť aj chlapci. "Rodič alebo rodičia maloletých obetí vopred ústne dohodnú budúce manželstvo. Po sobáši väčšinou obeť nastálo odchádza do dohodnutej rodiny, kde je sexuálne a pracovne vykorisťovaná," vysvetlil. Upozornil, že každá dospelá osoba, ktorá sobáš dohodla alebo sa pokúsi uzavrieť manželstvo s dieťaťom, sa stáva páchateľom trestného činu obchodovania s ľuďmi a hrozí jej trest odňatia slobody od siedmich do 12 rokov.

Alarmujúce dáta ohľadom nútených
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty images)

Ministerstvo už dlhodobo ponúka informácie o tom, ako postupovať pri takýchto prípadoch

Brožúra poskytuje informácie o tom, čo je nútený sobáš a aké sú dostupné spôsoby pomoci. Verejnosti je k dispozícii na weboch ministerstva vnútra, Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch. "Je mimoriadne dôležité, aby dospelí (napríklad pedagógovia/vychovávatelia) vedeli rozpoznať znaky núteného sobáša, či došlo k zmene v správaní, učení alebo obliekaní obete a podobne," upozornil rezort. 

Alarmujúce dáta ohľadom nútených
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zároveň v najbližšom období plánuje spolu s odborníkmi prevencie kriminality školenia pre svojich zamestnancov pracujúcich priamo v teréne, a následnú distribúciu letáka v dotknutých regiónoch.

Viac o téme: KriminalitaSobášeObchodovanie s deťmiNútené sobáše
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu