Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Posilní uznávaný diplomat Korčok rady Demokratov? Po odmietnutí SaS s ním podľa Budaja rokuje Heger

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Poverený minister životného prostredia Ján Budaj verí, že demokratické sily sa pred voľbami spoja. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike, kde diskutoval s podpredsedom Smeru-SD Jurajom Blanárom. Témou bola aj kauza guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra a ďalšia atómovka Igora Matoviča.

archívne video 

Minister životného prostredia Ján Budaj po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Politika žije témou predčasných volieb. Šéf rezortu životného prostredia verí, že demokratické sily sa pred voľbami spoja. Privítal by, ak by príslušnosť "demokratickému táboru" vo voľbách prejavil exminister zahraničných vecí Ivan Korčok. Líder Demokratov Eduard Heger s ním podľa Budaja rokuje. Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár zopakoval, že ich strana pôjde do volieb samostatne a po nich sú pripravení rokovať s každou stranou, ktorá získa legitimitu od voličov.

V prezidentských voľbách chce Smer-SD podporiť kandidáta, ktorý bude mať šancu poraziť súčasnú hlavu štátu Zuzanu Čaputovú a zastupovať najpálčivejšie témy spoločnosti. Ak by sa voľby konali dnes, podľa Budaja by bolo na mieste, aby Demokrati podporili Čaputovú.

Posilní uznávaný diplomat Korčok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kažimírova kauza je len o jej medializácii, tvrdí Blanár

Prezumpcia neviny síce platí, no ľudia na najvyšších verejných postoch musia tiež rešpektovať politickú kultúru a brať do úvahy reputačné škody. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj v reakcii na kauzu guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra, ktorý sa mal podľa sudcu Špecializovaného trestného sudcu (ŠTS) dopustiť prečinu podplácania.

"Je to verejný činiteľ, ktorý reprezentuje štát, a to aj na najvyšších ekonomických fórach," upozornil Budaj s tým, čo môže kauza Petra Kažimíra znamenať nielen pre bankovú inštitúciu, ale aj krajinu ako takú. Podpredseda strany Smer-SD a poslanec Národnej rady SR Juraj Blanár upozornil, že verdikt sudcu nie je právoplatný a o vine alebo nevine Petra Kažimíra rozhodne až súdny proces. Mieni preto, že súčasné prezentovanie kauzy naznačuje zámer akokoľvek medializovať tému. "V tomto čase je to práve preto, lebo vláda nedokáže riešiť bežné problémy ľudí," uviedol.

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír
Zobraziť galériu (3)
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Na Matovičov návrh nemá Slovensko peniaze

Obaja diskutujúci sa tiež v krátkosti vyjadrili k sobotňajšiemu (15. 4.) návrhu hnutia OĽANO, ktorým chce oslobodiť matky s maloletými deťmi a mladých do 25 rokov od platenia daní z príjmu. Budaj poukázal na to, že návrh nezohľadňuje reálne možnosti krajiny. "Je to predvolebný návrh, ktorý si Slovensko v tejto chvíli nemôže dovoliť," povedal. Blanár je presvedčený, že návrh OĽANO je kampaňou Igora Matoviča. V návrhu vidí zároveň ďalší nezmysel, ktorý by rozvrátil verejné financie. "My sme za pomoc ľuďom, ale reálnu, toto však reálny návrh nie je," uviedol.

Viac o téme: PodplácanieJán BudajPeter KažimírNárodná banka Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu