Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V uliciach Prešova sa na Veľký piatok konala tradičná živá krížová cesta

Živá krížová cesta na Veľký piatok v Prešove 
Zobraziť galériu (6)
Živá krížová cesta na Veľký piatok v Prešove (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

PREŠOV - Podľa organizátorov bola príležitosťou na spoločné stíšenie sa, zamyslenie a duchovné prežitie Kristovho utrpenia. Vlani sa konala z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 bez účasti verejnosti.

"Krížová cesta je súčasť nášho života, príbehu Boha a príbehu života na tejto zemeguli. Jednak je to stvárnenie divadlom, ale je to aj modlitba. Kristus, ktorý zomieral, vstáva z mŕtvych a je súčasťou nášho života, nášho príbehu, kde cez rôzne ťažké choroby nesie nám kríž, lebo mnohé veci, ktoré na nás doľahnú, by človek neuniesol," uviedol pre TASR za organizátorov rímskokatolícky farár Peter Gombita. Udalosti Veľkého piatka by mali podľa jeho slov ľudí priviesť k tomu, aby hľadali pokoj, radosť, nádej a vzájomne sa zbližovali.

VIDEO V uliciach mesta Prešov sa konala živá krížová cesta

V uliciach mesta Prešov sa konala živá krížová cesta (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

"Navzájom si pomáhať, jeden druhému byť priateľom, žiť v pokoji v rodine, na pracoviskách. Určite prosiť aj Boha, keď sme v ťažkej situácii o pomoc. Nikomu z nás nič nechýba, máme oveľa viacej, než by sme chceli mať, alebo by sme si zaslúžili. Nevieme to zužitkovať, pretaviť na radosť a pomôcť druhým," povedal Gombita. Živá krížová cesta sa začala pred budovou Mestského úradu a vyvrcholila na pomyselnej Golgote v Záhrade umenia.  

Živá krížová cesta na Veľký piatok v Prešove
Zobraziť galériu (6)
Živá krížová cesta na Veľký piatok v Prešove  (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

"Najťažší bol asi čas na kríži, pretože to bolo vlastne najdlhšie vystavenie chladu, a potom skladanie z kríža. Ľudsky je to ťažké vyjadriť, pretože my tu stvárňuje nejaký príbeh divadelne, aby to bolo uveriteľné a zapôsobilo na diváka. My herci nikdy nebudeme schopní precítiť to tak a pochopiť pravú podstatu, tajomstvo, ktoré sa stalo na kríži, keď nás Ježiš vykúpil," povedal Matúš Jurko z Lemešian, ktorý stvárnil Ježiša tretíkrát.

"Prišli sme si pripomenúť vykúpenie a spasenie skrz Ježišove umučenie vlastne aj v takomto zlom počasí. Je dobré, že sa nájdu stále dobrovoľníci, ktorí sa podujmú na takúto službu a vedia pripomenúť aj v dnešných časoch o čo išlo," povedal divák Dávid Slavkovský. 

Živá krížová cesta na Veľký piatok v Prešove
Zobraziť galériu (6)
Živá krížová cesta na Veľký piatok v Prešove  (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

"Je to veľmi krásne a dojímavé. Je tu veľa ľudí, tak človek menej vidí, ale keď sa nad tým zamyslí, tak Ježiš Kristus pre nás veľmi trpel a ani neviem si predstaviť, ako také dačo mohol vydržať," doplnila diváčka Dana Humeňajová. Na príprave a realizácii živej krížovej cesty sa podieľali dobrovoľníci z farnosti Prešov – Nižná Šebastová, nezisková organizácia Oáza – nádej pre nový život, Park kultúry a oddychu v Prešove a mesto Prešov.

Viac o téme: Krížová cestaPrešovVeľký piatok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu