Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľkonočný nákup sa tento rok poriadne predraží! Pozrite sa, ktoré potraviny zdraželi najviac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Slováci si tento rok za veľkonočný nákup potravín priplatia viac o približne 30 %. Uviedla to v analýze Jana Glasová, analytička 365.bank.

VIDEO Slovenská produkcia vajec a hydiny bude na pokrytie zvýšeného dopytu pred Veľkou nocou dostatočná

Slovenská produkcia vajec a hydiny bude na pokrytie zvýšeného dopytu pred Veľkou nocou dostatočná (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Do nákupu sme zaradili pečivo, ovocie, zeleninu, mäso, mliečne výrobky, suroviny potrebné na pečenie aj klasické veľkonočné potraviny, ako sú vajíčka či údené mäso. Dnes za uvedený nákup potravín zaplatíme zhruba 95 eur, vlani nás ale tento istý nákup vyšiel len na 73 eur. Tento rok si teda za takýto veľkonočný nákup priplatíme asi 22 eur, teda približne oproti vlaňajšku viac o 30 %," spresnila.

Typické veľkonočné potraviny, ako sú vajcia, tento rok podľa Glasovej medziročne zdraželi o 81 %. "Údené bravčové mäso nás vyjde drahšie o 27 %. Šunka, klobása a saláma nás vychádza o 30 % drahšie ako pred minuloročnými sviatkami. Ak pripravujeme na veľkonočný stôl zemiakový šalát, tak za zemiaky si oproti vlaňajšku priplatíme až 50 %, za cibuľu 67 %, majonéza je drahšia o 38 % a kyslé uhorky o 29 %," poznamenala.

Potraviny
Zobraziť galériu (3)
Potraviny  (Zdroj: Getty Images)

Výrazne drahšie bude podľa analytičky pečenie veľkonočných koláčov. "Za cukor si priplatíme až zhruba 70 %, za olej asi 50 %, za mlieko a múku viac než 40 %, margarín nás vyjde drahšie o 36 % a maslo o 19 %," doplnila.

Veľkonočný nákup sa tento
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výrazný rozdiel oproti minulému roku... k horšiemu

"Nájsť potraviny, ktorých ceny sú nižšie ako vlani, je takpovediac umenie. Napriek tomu sa niečo nájde. Nejaké to euro dokážeme ušetriť napríklad pri nákupe maku a o asi 3 % lacnejšie ako vlani nás vychádzajú jablká," vyčíslila analytička.

"Očakávame, že v ďalších mesiacoch sa inflácia bude postupne zmierňovať. Do spomaľovania spotrebiteľských cien vrátane potravín by sa mal začať premietať hlavne pomalší rast cien agrokomodít a potravín vo svete, a tiež lacnejšie energie. Citeľnejšie by to mohlo byť hlavne od 2. kvartálu 2023," dodala Glasová.

Viac o téme: CenyPotravinyNákupSviatkyVeľká noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu