Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Politické preteky začínajú: Jablko aj Modrí vyzbierali podpisy, odborník odpovedá, čo bude teraz

Jalbko Nicholsonovej aj Dzurindoví Modrí vraj vyzbeirali dosť podpisov na založenie strany. Zobraziť galériu (3)
Jalbko Nicholsonovej aj Dzurindoví Modrí vraj vyzbeirali dosť podpisov na založenie strany. (Zdroj: Topky/Ramon Leško, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Jablko europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej aj Modrí expremiéra Mikuláša Dzurindu prakticky na deň presne oznámili verejnosti, že sú odhodlaní zabojovať v politickej súťaži ako novovzniknuté strany. Majú totiž (podľa ich vyhlásení) dostatok podpisov na založenie strany. Na toto treba vyzbierať aspoň 10-tisíc podpisov. Odkedy uplynul mesiac už obidve strany ohlasujú ich dostatok a neprestávajú so zberom. Nás však zaujímalo, ako túto situáciu číta politológ a o čo im vlastne ide, keďže ide o nové strany s pravdepodobne nízkymi preferenciami v prieskumoch.

archívne video

Brífing Mikuláša Dzurindu a tímu Modrí - Európske Slovensko k téme zbierania podpisov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kým Dzurinda otvorene na brífingu chválou nešetril svojich spolupracovníkov po zbere takmer 13-tisíc podpisov, Lucia Ďuriš Nicholsonová sa s touto novinkou podelila s fanúšikmi strohejšie - len cez sociálnu sieť.

Politické preteky začínajú: Jablko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Lucia Ď. Nicholsonová)

V širšej perspektíve v hre už neostalo veľa, len spájanie

Nás zaujímalo, aké sú perspektívy strány Modrí a Jablko a čo si od súčasného predvolebného diania sľubujú. Politológ Michal Cirner si myslí, že obidva subjekty určite rozmýšľajú o koalíciách a možných spájaniach. "Perspektíva je jedine v predvolebnej koalícii alebo v spájaní. Myslím, že si to uvedomujú. Tým, že založia vlastné štruktúry a predstavia vlastné programy/priority si vytýčia priestor pre rokovania, získajú rešpekt minimálne tým, že nedohoda s nimi by viedla k odlivu aspoň tisícov voličských hlasov čo si napríklad Demokrati nemôžu dovoliť," skonštatoval Cirner.

Politické preteky začínajú: Jablko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podpisy majú, treba ich začať chápať ako regulérnych hráčov v politike

Vyzbieranými podpismi podľa neho preukázali vôľu, životaschopnosť a funkčnosť. "Je potrebné ich brať vážne, i keď ide o ministrany s malými preferenciami. Ich cieľom je politicky pokračovať po boku niekoho silnejšieho a tento vydieračský politický kapitál sa chystajú využiť," myslí si o ich aktuálnej stratégii Cirner. "Teraz bude čas na vyjednávania a rokovania. Uvidí sa či budú úspešní alebo zostanú na ocot. Teraz sa ukáže či sú schopní politici," dodal.

Viac o téme: PolitológMikuláš DzurindaJablkoLucia Ďuriš NicholsonováZber podpisovModrí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu