Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ďalší škandál na policajnej akadémii! Učí u nich odsúdený pedagóg, v minulosti rozposielal nahé fotky

Akadémia policajného zboru Zobraziť galériu (2)
Akadémia policajného zboru (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Potom, ako inštruktor nešťastne postrelil jednu z kadetiek, čelí Akadémia policajného zboru ďalšiemu škandálu. Jeden z pedagógov mal totiž po rozchode rozposielať rôznym ľuďom fotky svojej expriateľky, na ktorých bola nahá, za čo bol v Česku odsúdený.

Archívne video: Lucia Kurilovská o tom, či odstúpi z funkcie rektorky Akadémie Policajného zboru

Lucia Kurilovská o tom, či odstúpi z funkcie rektorky Akadémie Policajného zboru (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pedagóg Ivo Svoboda po rozchode so svojou priateľkou založil v jej mene falošný profil na sociálnej sieti Facebook. Z neho následne posielal ženine nahé fotky rôznym ľuďom, medzi nimi jej bývalému partnerovi či jej zamestnávateľovi. Upozornil na to denník SME. Žena pre to mala problémy aj s českým Národným bezpečnostným úradom, ktorý opäť otvoril jej bezpečnostnú previerku.

Vec sa dostala až na súd. Žena tvrdila, že Svoboda sa nevedel zmieriť s rozchodom, on zasa, že ho chcela využiť, keď sa usilovala o to, aby v jej prospech využil svoj vplyv na vysokej škole. Sudca však rozhodol, že motív v tomto prípade nebol rozhodujúci a argumentoval, že nešlo o náhodné konanie vo vzťahu k jednej osobe, ale o konanie pripravené, premyslené, ktoré malo zasiahnuť čo najširšiu skupinu osôb. Svobodu odsúdili na finančný trest 30-tisíc českých korún v roku 2014.

Lucia Kurilovská
Zobraziť galériu (2)
Lucia Kurilovská  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Svoboda je súdnym znalcom a od roku 2017 pôsobí aj na policajnej akadémii v Bratislave. Dnes má byť na polovičný úväzok na katedre kriminológie. Podľa denníka nie je jasné, či vedenie školy vedelo o tom, že Svoboda bol v Česku odsúdený. Faktom však je, že prípadom sa svojho času zaoberali české médiá. Peňažné tresty sa po zaplatení zahladzujú, a tak ich na výpise z registra trestov nevidieť.

Podľa rektorky Lucie Kurislovskej sa Svoboda dvakrát zúčastnil na výberových konaniach na docenta na katedre kriminológie, pričom kritériá zakaždým splnil. "Oba výpisy trestov z registra fyzických osôb - tak z roku 2017, ako aj z roku 2022, sú bez záznamu,“ uviedla škola. Denník upozornil, že záznam o súdnom trestaní by sa objavil vtedy, ak by Svoboda poskytol škole odpis z registra trestov. Od roku 2019 ho musia povinne predkladať učitelia základných či stredných škôl, ale aj odborní zamestnanci.

Viac o téme: PedagógAkadémia policajného zboru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu