Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Publicista Hrabko o kandidatúre prezidentky Čaputovej: Vyjadrovať sa teraz nemusí, stačí na jeseň

Juraj Hrabko Zobraziť galériu (3)
Juraj Hrabko (Zdroj: TASR – Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Prezidentku Zuzanu Čaputovú nič nenúti k tomu, aby sa v najbližších týždňoch vyjadrovala k svojej opätovnej kandidatúre. V jej záujme je zverejniť svoje rozhodnutie až po vymenovaní novej vlády na jeseň. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Momentálne sú podľa neho hlavnou politickou prioritou predčasné parlamentné voľby a kľúčovou úlohou prezidentky je svojou nadstraníckou autoritou garantovať činnosť dočasného kabinetu. "Zodpovedá za vládu, je to jej vláda a problémy budú skôr iba pribúdať," upozornil Hrabko. Po zverejnení rozhodnutia sa z prezidentky stane buď kandidátka, ktorá bude súčasťou predvolebnej kampane do najvyššej štátnej funkcie, alebo dosluhujúca prezidentka, ktorá už v úrade nechce pokračovať. "Pokladal by som za chybu pani prezidentky, keby v najbližších týždňoch oznámila rozhodnutie, či bude alebo nebude kandidovať. Je to irelevantné a môže jej to iba poškodiť," konštatuje Hrabko.

archívne video 

Prezidentka privítala českého prezidenta Petra Pavla v interiéri Grasalkovičovho paláca (Zdroj: Topky/Maarty)

Kandidatúra päť minút pre záverečnou

Na rozdiel od protikandidátov, úradujúca prezidentka sa podľa neho nemusí predstavovať verejnosti a dostatok publicity jej prinesie výkon funkcie. "Ona má čas, môže pokojne odovzdať kandidatúru päť minút pred záverečnou," dodal. Dianie v Národnej rade SR je podľa Hrabka úplne determinované neoficiálnou predvolebnou kampaňou. "Bez ohľadu na to, aký je konkrétny termín predčasných volieb, straníci sa už budú v parlamente predbiehať v populistických návrhoch. Lepšie to už nebude. Až do septembra môžeme očakávať skôr šou ako robenie politiky," poznamenal.

Publicista Hrabko o kandidatúre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Matovič obišiel zákon o rokovacom poriadku

Opätovné predloženie návrhu na vyplácanie odmien za účasť vo voľbách zo strany Igora Matoviča (OĽANO) Hrabko považuje za obídenie zákona o rokovacom poriadku. "Rokovací poriadok treba vnímať v celistvosti, a hlavne treba vnímať aj účel. A ten je, aby parlament nebrzdili stále dookola podávané rovnaké návrhy zákonov," konštatuje Hrabko.

Publicista Hrabko o kandidatúre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Návrh zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku od poslanca Eduarda Kočiša (nezaradený) z mimoparlamentnej Republiky má podľa Hrabka chyby, ale cieľ posilniť transparentnosť volieb by podľa neho nikomu prekážať nemal. "Nevidím nič zlé na tom, aby boli zápisnice zverejňované aj takýmto spôsobom," poznamenal s tým, že by sa táto téma nemala zneužívať v predvolebnom boji.

Viac o téme: PrezidentkaKandidatúraJuraj HrabkoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu