Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Druhý z 15 tankov Leopard by malo Nemecko dodať na Slovensko v apríli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Philipp Schulze/dpa via AP)

BRATISLAVA - Druhý z 15 tankov Leopard 2A4 by malo Nemecko dodať na Slovensko v apríli. Posledné tri kusy prídu v decembri. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková. Tanky sú náhradou za 30 bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine.

"Podľa harmonogramu dodávok je naplánované dodať Slovenskej republike do konca roku 2023 spolu 15 tankov Leopard 2A4," potvrdila hovorkyňa. Prvý tank si prevzalo Slovensko ešte v decembri 2022. V období od apríla do septembra má Nemecko mesačne dodávať po jednom kuse, celkovo teda šesť kusov. V októbri majú prísť dva tanky, ďalšie tri majú dodať v novembri a tri v decembri.

Archívne VIDEO

Ukrajinskí vojaci ukoristili ruskú vojenskú techniku (Zdroj: profimedia.sk)

Tanky prechádzajú opravou vo výrobnom závode a tiež modernizáciou viacerých komponentov. Ako v minulosti priblížil rezort, vybavené budú komunikačnými a informačnými systémami kompatibilnými so systémami zavedenými v Ozbrojených silách SR. Súčasťou daru je aj tanková munícia, výcvik posádok i údržby, ako aj náhradné dielce a logistická podpora.

Viac o téme: NemeckoSlovenskoTanky Leoprad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu