Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Detaily osudnej noci: Svedok mal vypovedať, ako Puškár zavraždil Daniela Tupého!

NAKA obvinila známeho advokáta z vraždy Daniela Tupého Zobraziť galériu (3)
NAKA obvinila známeho advokáta z vraždy Daniela Tupého

BRATISLAVA – Prípad, o ktorom bolo už mnoho Slovákov presvedčených, že upadol do zabudnutia a nikdy nebude vyriešený, zrazu šokujúco ožil. Zo 17-rokov starej vraždy študenta Daniela Tupého obvinili tento týždeň bratislavského advokáta Adama Puškára, ktorý aktuálne čaká na to, či ho súd zoberie do väzby. Svedčiť proti nemu majú viaceré dôkazy a aj očitý svedok.

V kauze vraždy Daniela Tupého mal prehovoriť jeden zo svedkov. Informuje o tom TV Markíza, ktorá ma k dispozícii uznesenie vyšetrovateľa. Očitý svedok mal vyšetrovateľom popísať, čo sa v osudnú noc stalo a označiť aj útočníka – Adama Puškára, vtedy 22-ročného študenta Právnickej fakulty Univerzity Komenského, dnes mediálne známeho advokáta.

Archívne video: Kto sú podozriví z vraždy študenta Daniela Tupého? Zakladateľ neonacistického klanu aj futbaloví ultras

Kto sú podozriví z vraždy študenta Daniela Tupého? Zakladateľ neonacistického klanu aj futbaloví ultras (Zdroj: Topky/Maarty)

K vražde došlo 4. novembra 2005 na bratislavskom Tyršovom nábreží, nachádzajúcom sa na petržalskom brehu Dunaja. Partiu študentov mala napadnúť skupina neonacistov. Tá sa mala za týmto účelom schádzať pravidelne – do ulíc mali vyrážať každý víkend s cieľom pobiť sa.

Na miesto činu mali v osudný deň prísť na troch autách. V jednom z nich sa nachádzal aj spomínaný svedok. Bitka sa mala strhnúť krátko na to, ako zaparkovali. Svedok opísal, ako v bitke natrafil na Puškára, ktorý mal päsťou udierať neznámeho muža. Obeť mala ležať na zemi, Puškár stáť nad ňou. Do oblasti hornej časti ležiaceho muža mal Puškár vykonávať opakovaný pohyb zhora nadol. Všetko malo prebehnúť rýchlo, ležiaci muž – študent Daniel Tupý - sa podľa svedka nebránil. V tom čase však vraj nevedel, o koho ide. Vonku mala byť už tma.

Advokát Adam Puškár
Zobraziť galériu (3)
Advokát Adam Puškár  (Zdroj: reprofoto/TV Markíza)

Krátko na to mal Puškár odísť k Dunaju a na muža mal medzitým zaútočiť aj sám svedok a to úderom boxerom do tváre. Puškár sa po krátkom čase mal vrátiť, partia nasadla do áut a odišla. Svedok má vypovedať, že keď sa na druhý deň dozvedel o vražde, podozrenie padlo na Puškára, o čom ho mal aj on sám utvrdiť, keď sa mu priznal. Svedok sa vraj v tom čase bál niečo povedať polícii kvôli strachu z pomsty. Po vražde sa mal podľa jeho slov Puškár z partie vytratiť.

O tom, čo sa stalo, sa vraj skupina dlho nebavila. Stať sa tak malo až po rokoch na stretnutí v Devínskej Novej Vsi, kde sa malo o Puškárovi hovoriť ako o tom, kto Tupého dobodal. Puškár chcel podľa uznesenia vedieť, kto ako vypovedá, či koho predvolali. Vraj sa tváril, akoby sa ho to netýkalo.

Detaily osudnej noci: Svedok
Zobraziť galériu (3)

Už v tom čase mali však existovať dôkazy, že vrahom Tupého je on. Práve na základe nich má vyšetrovateľ v závere uznesenia konštatovať, že svedeckými výpoveďami, ako aj ďalšími dôkazmi bolo jednoznačne preukázané, že všetky uvedené osoby v uznesení sa po predchádzajúcej dohode dostavili na Tyršovo nábrežie, kde spoločne zaútočili na skupinu ľudí. Je pritom podľa neho preukázané, že na Daniela Tupého zaútočil doposiaľ nezistenou bodnou zbraňou práve obvinený Adam Puškár.

Puškár je aktuálne zadržaný a prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry navrhla jeho väzobné stíhanie. Žiada pre neho kolúznu a útekovú väzbu. Rozhodovať o tom, či bude Puškár stíhaný väzobne, bude v nedeľu od 11. hodiny Okresný súd Bratislava V. Okrem Puškára nie je v súvislosti s vraždou Daniela Tupého zadržaná žiadna ďalšia osoba.

Viac o téme: VraždaSvedokUzneseniePolícia Daniel TupýAdam Puškár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu