Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ANS víta presun peňazí v pláne obnovy na nemocnice, poslanci to kritizujú

Marek Krajčí
Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) víta presun 22 miliónov eur z plánu obnovy, vyčlenených na nákup nových záchraniek do nemocničného sektora. Naopak podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD a člen parlamentného zdravotníckeho výboru Richard Raši to kritizuje. Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽANO) poukázal, že zmena nepoteší žiadneho pacienta na Slovensku.

"Financie sa mali použiť na nákup vozidiel, čo predpokladám, že všetci vidíme, že ich štátne záchranné služby nevyhnutne potrebujú," skonštatoval Krajčí. Upozornil, že rezort zdravotníctva nedokázal za dva roky zrealizovať prípravu verejného obstarávania tak, aby sa to dalo stihnúť.

Raši má tiež výhrady

Na zlyhanie v prípade verejného obstarávania na nové sanitky poukázal aj Raši. "Vláda vedela od apríla 2021, že je 22 miliónov eur vyčlenených na to, aby keď hocikto z nás má problém, poňho vedela prísť nová sanitka, ktorá patrí štátu. (...) Od apríla 2021 sa neurobilo nič a výsledkom toho je, že sa už nové sanitky pre štátne záchranky objednať ani vysúťažiť nestihnú a tieto peniaze sa musia presunúť," povedal.

ANS presun zdrojov do nemocničného sektora víta, uviedol jej šéf Marián Petko. Poukázal tiež na preverovanie výsledkov výzvy z plánu obnovy na veľké investičné projekty. Verí, že výzva sa vyhodnotí tak, ako to pôvodne určil rezort zdravotníctva.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger v stredu (22. 3.) informoval, že do nemocničného sektora by malo smerovať 22 miliónov eur z výzvy na obnovu vozového parku zdravotnej záchrannej služby. Presun financií odôvodnil ich lepším využitím v nemocniciach. Záchranky majú podľa neho v platbách za zdravotnú starostlivosť aj časť, z ktorej si obnovujú svoj vozový park. Zámer skritizovala aj Slovenská komora zdravotníckych záchranárov.

Viac o téme: PeniazePoslanciNemocniceANSPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu